Rozłóż czynniki na wielomiany metodą grupowania wyrazów.
Nervous: Rozłóż czynniki na wielomiany metodą grupowania wyrazów.
a) W(x) = 2x
4 + x
3 + 4x
2 + x + 2;
b) W(x)= x
4+3x
3+4x
2−6x−12
c) W(x)= x
4+2x
3+2x
2−2x−3
d) W(x) = x
3 − 3x + 2;
e) W(x) = x
3 − 7x + 6;
f) W(x) = x
3 − 13x − 12.
Proszę o pomoc, nie jest to takie standardowe rozkładanie i mam z tym problem

Pozdrawiam, z
góry dziękuję za pomoc.
17 mar 12:27
wredulus_pospolitus:
d, e, f −−−− suma współczynników = 0 czyli jednym z miejsc zerowych jest x = 1
rozkładasz/dzielisz (np. Hornerem) i później będzie już tylko wielomian kwadratowy ... Δ i te
sprawy
17 mar 12:30
wredulus_pospolitus:
(c) także suma współczynników = 0
17 mar 12:31
Jerzy:
Raczej chodzi w poleceniu o metodę grupowania wyrazów.
17 mar 12:32
Nervous: Patrzę na tę metodę na yt ale tutaj nie ma dzielenia, jak to zastosować na tym przykładzie?,
17 mar 12:33
Jerzy:
Np d) W(x) = x3 − x − 2x + 2 = x(x2 − 1) − 2(x − 1) = x(x − 1)(x + 1) − 2(x −1) =
(x − 1)[x(x + 1) − 2] = ...... dokończ
17 mar 12:44
salamandra: a) 2x4+x3+2x2+2x2+x+2= 2x4+2x2+x3+x+2x2+2 = 2x2(x2+1)+x(x2+1)+2(x2+1) =
(x2+1)(2x2+x+2)
17 mar 12:46
Jerzy:
e) W(x) = x3 − x − 6x + 6 ..... i leczisz analogicznie do d)
f) spróbuj sam
17 mar 12:51
Nervous: b) W(x)=x4+3x3+4x2−6x−12
X4+3x3−2x2+6x2+6x+12
X2(x2+2)+3x(x2+2)+6(x2+2)
(x2+2) (x2+3x+6)
Dobrze?
17 mar 13:43
salamandra: a czemu z −6x−12 zrobiło ci się +6x+12?
17 mar 13:47
Nervous: Właśnie coś źle zrobiłem, po poprawieniu i tak nie bardzo mi się zgadza
17 mar 13:52
Nervous: Ok b ładnie wyszło, minusy poplatałem
Jak ugryźć c?
17 mar 13:59
Szkolniak: b)
x4+3x3+4x2−6x−12=0
x2(x2−2)+3x(x2−2)+6(x2−2)=0
(x+√2)(x−√2)(x2+3x+6)=0
17 mar 14:03
Szkolniak: c)
x
4+2x
3+2x
2−2x−3=0
x
4−x
2+2x
3−2x+3x
2−3=0
x
2(x
2−1)+2x(x
2−1)+3(x
2−1)=0
...
17 mar 14:08
Nervous: Super, dziękuje
17 mar 14:36