Z ćwiartki koła o promieniu 4 utworzono powierzchnię boczną stozka
a_psik: Z ćwiartki koła o promieniu 4 utworzono powierzchnię boczną stożka. Jego kąt rozwarcia a(alfa)
spełnia warunek
A. a>120stopni
B. 15stopni<a<30stopni
C. a<15 stopni
D. 90stopni<a<120stopni
17 mar 12:08
wredulus_pospolitus:
| 1 | |
| *Obw koła = Obw podstawy stożka −−−> r [stożka} =  |
| 4 | |
P
wycinka koła = P
b stożka −−> l
stożka =
| | r | |
sin(α/2) = |
| −> α/2 w jakim przedziale  |
| | l | |
17 mar 12:12
a_psik: Nie wiem jak to zrobić, wyszło mi, że r=1 , l=4 α=30
17 mar 12:35
wredulus_pospolitus:

Obw
koła = 2πR = 8π
2π = 2πr −−−> r = 1
| | 1 | |
Pwycinka koła = |
| πR2 = 4π = πrl −> l = 4 |
| | 4 | |
z tw. cosinusów:
2
2 = 4
4 + 4
4 − 2*4*4*cosα
4 = 32 − 64cosα
64cosα = 28
| | 28 | | 7 | | 1 | |
cosα = |
| = |
| < |
| −−−> 90o > α > 60o |
| | 64 | | 16 | | 2 | |
17 mar 12:41
a_psik: Dziękuję bardzo
17 mar 12:45
piotr: α = 2asin(1/4) ≈ 2*14.48st. ⇒ 15stopni<α<30stopni
17 mar 15:00