Na ile sposobów można przedstawić liczbę 20 jako sumę pięciu naturalnych składni
115217: Na ile sposobów można przedstawić liczbę 20 jako sumę pięciu naturalnych składników, z których
każdy należy do przedziału [3,7]?
1. 3+3+3+4+7
2. 3+3+3+5+6
3. 3+3+4+4+6
4. 3+4+4+4+5
5. 3+3+4+5+5
6. 4+4+4+4+4
Tyle mi wyszło, ale mam pytanie czy dałoby się to jakoś to inaczej zrobić?
17 mar 11:58
wredulus_pospolitus:
Mamy 20 kul, do każdego woreczka mamy włożyć od 3 do 7 kul.
Krok 1:
do każdego woreczka wkładamy po 3 kule. W sumie to będzie 15 kul
Krok 2:
pozostałe 5 kul wkładamy do woreczków −−− na ile sposobów
czyli mamy równanie:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 + x
5 = 5 (x
i ∊ {0,1,2,3,4,5})
Jaki wzór tutaj wykorzystamy
17 mar 12:05
115217: Nie wiem
17 mar 12:26
115217: Czy tu może chodzić o silnię?
17 mar 12:27
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
kombinacje z powtórzeniami
17 mar 12:29
115217: Ckn=(n+k−1)!/(k!⋅(n−1)!)
9!/(5!*4!)= (6*7*8*9)/24= 126
czyli na 126 sposobów możemy włożyć 5 kul do 5 woreczków
17 mar 12:36
Mila:
Raczej podział liczby na składniki: ( nieistotna kolejność)
P(n,k)=P(n−1,k−1)+P(n−k,k), n,k∊N
+
2*5=10 − rozkładamy po 2 kule
mamy do rozłożenia 10 kul
P(10,5)=P(9,4)+P(10−5,5)= P(8,3)+P(9−4,4)+P(5,5)=
| | 1 | | 1 | |
=[ |
| *82]+P(5,4)+1=5+P(4,3)+P(5−4,4)+1=5+[ |
| *16]+0+1=7 |
| | 12 | | 12 | |
odrzucimy przypadek, gdy jeden ze składników jest równy 6.
7−1=6
17 mar 23:13