granica
laz: | | nn | |
Jak policzyć granice lim{n−>∞}( |
| ) ? |
| | n! | |
17 mar 11:45
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
nn = n*n*n*...*n
n! = 1*2*3*...*n
17 mar 11:47
laz: Rozumiem że licznik rośnie szybciej od mianownika i będzie nieskończoność? Tak?
17 mar 11:48
Adamm:
tak, będzie nieskończoność
17 mar 11:52
laz: I nie trzeba nic zapisywać ,tylko wystarczy takie wytłumaczenie?
17 mar 11:54
jc: Takie, jak u Adamma.
17 mar 11:55
laz:
17 mar 12:00
wredulus_pospolitus:
ewentualnie możesz zapisać
| | nn | | n*n*...*n | | n*2*3*...*n | |
lim |
| = lim |
| ≥ lim |
| = |
| | n! | | 1*2*...*n | | 1*2*3*...*n | |
| | n | | 2*3*..*n | | n | |
= lim |
| * |
| = lim |
| *1 = .... |
| | 1 | | 2*3*...*n | | 1 | |
17 mar 12:02
wredulus_pospolitus:
w tym momencie zarówno Ty jak i sprawdzający macie pewność, że wiesz skąd takie oszacowanie
17 mar 12:02
jc: W tym momencie mam ochotę dać jeden punkt z pięciu dobre chęci.
Skąd nierówność, na dodatek pomiędzy obiektami, które nie istnieją?
17 mar 12:24