Szybkie pytanie funkcja wymierna
maqki: | | −1 | |
Jeżeli funkcja |
| −2 rośnie w (−∞;1) i w (1;+∞) to czy mogę napisać że rosnie w xeℛ \ |
| | x−1 | |
{1} ?
17 mar 11:09
Jerzy:
Nie , bo to nie jest prawda.
17 mar 11:10
maqki: Czyli jak się liczy monotoniczność takiej funkcji z pochodnej? Bo właśnie mi wychodzi xeℛ \ {1}
,trzeba dać jakieś założenia, dziedzinę?
17 mar 11:13
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Spójrz na wykres funkcji f(x) = − |
| |
| | x | |
rośnie ona w przedziale (−
∞, 0) oraz w (0, +
∞)
jednak czy prawdą jest, że rośnie w przedziale R/{0}

Nie ... bo (chociażby) f(−1) = 1 > −1 = f(1)
17 mar 11:14
wredulus_pospolitus:
w monotoniczności NIE ŁĄCZY się przedziałów
17 mar 11:14
janek191:

0 < 2 ale f(0) = −1 > f(2) = −3
17 mar 11:16