wielomiany jednej zmiennej
MalWas:
Pokazać, że:
1 − x1 + x(x−1)2 − ... + (−1)n x(x−1)...(x−n+1)n! =
= (−1)n (x−1)(x−2)...(x−n)n!
17 mar 10:01
Bleee:
Skorzystaj z indukcji matematycznej. Bardzo przyjemnie się to wtedy wykazuje
17 mar 10:14
jc: | | | | | | | | | |
P(x)= | − | + | − ... +(−1)n | =0 dla x=1, 2, ..., n |
| | | | | |
P(x)=A(x−1)(x−2)...(x−n)
Podstawiamy x=0.
| | (−1)n | | | |
1=A(−1)n*n!, stąd A= |
| , czyli P(x)=(−1)n | |
| | n! | | |
17 mar 10:42
MalWas:
A coś więcej na ten temat? Kilka słów wyjaśnienia bo niekoniecznie rozumiem...
17 mar 14:59
jc: P(n)=(1−1)n=0
P(x) jest więc wielomianem stopnia n, którego pierwiastkami są liczby 1,2,...,n
Dlatego P(x)=A(x−1)(x−2)...(x−n).
Należy jeszcze znaleźć A.
Podstawiasz x=0.
Dalej, jak wyżej.
17 mar 15:50