Trygonometria , pomocy!
Agata2001: Dany jest trójkąt równoramienny ABC w którym BC=AC. Na ramieniu AC tego trójkąta wybrano punkt
M taki że (M≠C U M≠A) oraz na ramieniu BC wybrano punkt N, przez oba punkty poprowadzono
proste prostopadłe
do podstawy AB które wyznaczają na niej punkty S i T. Udowodnij że jeśli ST=1/2AB to AM=CN.
17 mar 09:10
wredulus_pospolitus:
1) pokazujesz podobieństwo ΔASM i ΔBTN
2) pokazujesz podobieństwo ΔBTN i Δ NWC
3) Pokazujesz PRZYSTAWANIE ΔASM i ΔNWC
c.n.w.
17 mar 11:32