matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
angelika:
Wielomian w(x)=x
3
+px+q jest podzielny przez wielomian P(x)−=2x
2
+x−1. Wyznacz p i q
17 mar 04:55
jc:
P(−1)=P(1/2)=0 W(x)=P(x)Q(x) W(−1)=W(1/2)=0 −1−p+q=0 1/8+p/2+q=0 p = ... q =...
17 mar 07:02