matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
koło
WOJTEKK:
π
Prosze o pomoc. W wycinek koła o promieniu R i kącie środkowym
wpisano okrąg. Oblicz
3
długość jego promienia.
24 lut 22:43
Klara:
Środek tego okręgu leży na dwusiecznej kąta AOB ΔROS jest prostokątny , miara kąta IROSI =
π
6
2
IOSI =
R
3
r
sin
π
6
=
2
3
R
1
to r=
R
3
25 lut 00:15