stereometria
salamandra:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 4. Jedna ze ścian bocznych, będąca
również trójkątem równobocznym, jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Wykonaj rysunek i
oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Trochę nie rozumiem, bo która ściana będzie również trójkątem równobocznym? I jak może być
jednocześnie równoboczny i prostokątny, skoro ta ściana jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy?
17 mar 01:13
salamandra: ok, juz wiem, to ściana boczna ma być prostopadła a nie krawędź ściany bocznej.
17 mar 01:17
wredulus_pospolitus:
d
2 = 2*(2
√3)
2 −> d = 2
√6
17 mar 01:18
salamandra:

taa, już do tego doszedłem
P
ACS = 4
√3
BS=2
√6
Te BCS i ASB to z Herona lecieć, czy jakoś prościej da rade?
17 mar 01:21
salamandra: Nieważne− równoramienne, więc wysokość mi podzieli na połowę BS.
17 mar 01:22
salamandra: niech wysokość w trójkącie BCS i ASB = t
t
2+(
√6)
2=4
2
t=
√10
Są one przystające więc pole dwóch = 4
√10
Pb=4
√3+4
√10=4(
√3+
√10)?
17 mar 01:25
salamandra: błąd...
t=
√10
| 2√6*√10 | |
P= |
| = √60 = 2√15 |
| 2 | |
Pole dwóch: 4
√15
Pb=4
√3+4
√15=4(
√3+
√15)
17 mar 01:30
salamandra: Dlaczego odpowiedź to jednak 8√3+4√15?
17 mar 14:57