Oblicz objętość stożka
Marta: worząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem α . Kula opisana na tym stożku ma promień R
. Oblicz objętość tego stożka.
16 mar 23:18
salamandra:

2R*sinα=l
l*sinα=H
2R*sinα*sinα=H
2R*sin
2α=H
H
2+r
2=l
2
r
2=l
2−H
2 = 4R
2*sin
2α−4R
2*sin
4α
r=
√4R2*sin2α−4R2*sin4α
Pp=π*4R
2*sin
2α−4R
2*sin
4α = π*4R
2sin
2α(1−sin
2α)
H=2R*sin
2α
niech ktoś to potwierdzi, bo jakieś dziwne rzeczy mi powychodziły
16 mar 23:31
Eta:
l=2Rsinα . H=2Rsin2α
r= l*cosα= Rsin(2α)
V=......
17 mar 00:02
salamandra: Eta, a jak r wyliczyłaś?
17 mar 00:10
17 mar 00:13
Eta:
r=l*cosα = 2Rsinα*cosα= R sin(2α)
17 mar 00:15
salamandra: Moje zapisy byłby równoważne?
17 mar 00:17
a7: chyba mówi się np.prawidłowe (zapisy), równoważne to są przekształcenia równań i nierówności
17 mar 00:24