funkcja
Agata: Błagam o pomoc

Naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(x) = 2
|x| − |x−1|
24 lut 22:34
Zielona Gałązka: Agata, rozważ przypadki wartości bezwzględnej w tym wykładniku.
1. + +
2. + −
3. − +
4. − −
I powstaną Ci różne wzory tej funkcji wykładniczej ale już bez wart. bezwzględnej.
I narysujesz co trzeba.
24 lut 22:41
Agata: tylko, ze ja nie wiem jak
24 lut 22:44
Klara:
Pomagam ...... rysuję
24 lut 22:51
Agata: Dziekuje
24 lut 22:59
Klara:

wykres tej funkcji f(x) −−− czerwony
miejsca zerowe pod modułami x=0 v x= 1
dla x <0 otrzymasz
| | 1 | |
f(x)= 2−x +x −1= 2−1= |
|
|
| | 2 | |
dla x€ <0,1)
f(x)= 2
x+x−1= 2
2x −1=
12*2
2x =
12*4
x −−− wykresem jest krzywa wykładnicza
( niebieska)
dla x€ <1,∞)
f(x)= 2
x −x +1= 2
1= 2
24 lut 23:09