stereometria
salamandra:

Stożek przecięto płaszczyznami równoległymi do jego podstawy i dzielącymi jego wysokość na n
równych części. Udowodnij, że obwody powstałych przekrojów tworzą ciąg arytmetyczny.
x+y+z=l
Z podobieństwa w trójkątach ΔMBC oraz ΔNPC
3hx=hl
3x=l
Znów w tych samych trójkątach
Rh=3Hr
R=3r
W trójkątach ΔNPC i OWC
ht=2hr
t=2r
Niech mały stozek na górze to I, średni, tj ograniczony prostą RW to II, a ABC to III
L
1=2r+h+x
L
2=4r+2h+2x
L
3=6r+3h+3x
(2r+h+x, 4r+2h+2x, 6r+3h+3x)− ciąg arytmetyczny o różnicy r=2r+h+x
Jest ok?
16 mar 22:24
salamandra:

Od razu dopiszę następne analogiczne, które mi już nie wychodzi:
Ostrosłup przecięto dwoma płaszcyznami równoległymi do jego podstawy i dzielącymi jego wysokość
na 3 równe odcinki. Udowodnij, że stosunek objętości powstałych brył, licząc od wierzchołka
wynosi 1:7:19.
Pytanie− jaki ostrosłup, dowolny?
No to biorę sobie np. czworokątny prawidłowy.
Rysuję przekrój.
| 3H | | H | |
Z podobieństwa |
| = |
| |
| a | | c | |
3Hc=aH
3c=a
V2 | | 16c2*2H | | 3 | |
| = |
| * |
| =8 |
V1 | | 3 | | 4c2H | |
co jest nie tak?
16 mar 23:37
Eta:

Ostrosłupy są podobne ( nie jest ważne jakie mają podstawy)
Stosunek objętości brył podobnych w skali k , jest równy k
3
| 1 | |
to V1 do V w skali k=1/3 to V1= |
| V |
| 27 | |
| 8 | |
V2do V w skali k=2/3 to V2= |
| V |
| 27 | |
zatem stosunek objętości tych części jest równy
1:7:19
=======
i po b
ólu
17 mar 01:30
salamandra: Dziękuję

a pierwsze?
17 mar 01:33
Eta:
Obwody przekrojów to obwody kół
2πr, 4πr,6πr,....
więc tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2πr
17 mar 01:39
salamandra: No tak, z przekrojem osiowym mi się troche porąbało. Czyli wystarczy, że rozważyłbym r?
17 mar 01:42
Eta:
17 mar 01:42
salamandra: Dziękuję za dziś, dobranoc
17 mar 01:44
Eta:
17 mar 01:44
an:

1. czy nie łatwiej rys. j/w
17 mar 11:31