Uzasadnij ...
Vieta: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości |AC|=a i |BC|=b.
Dwusieczna kąta prostego przecina przeciwprostokątną w punkcie D.
| | √2ab | |
Uzasadnij, że |CD|= |
| |
| | a + b | |
16 mar 22:23
salamandra:

a=b*sinβ
zastanawia mnie, czy to jest równoważne jakkolwiek?
16 mar 22:31
Vieta: Ale co jest równoważne

?
16 mar 22:34
salamandra: nie patrz na razie na moje "rozwiązanie", próbowałem cos wykminić, ale nie bardzo wyszło, ale
nie chciałem już usuwać, może gdzieś się machnąłem
16 mar 22:34
a7: α1≠α2 β1≠β2 i źle zaznaczone b na rysunku (jest to przyprostokątna nie
przeciwprostokątna)
16 mar 22:36
Eta:
| | ab | | ad | | √2 | | bd | | √2 | |
P= |
| , P1= |
| * |
| , P2= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P=P
1+P
2 ⇒ 2ab=d
√2(a+b)
..............................
===================
16 mar 22:37
Vieta: O ja cie, dzięki
16 mar 22:38
salamandra: racja, oznaczyłem uniwersalnie, nie doczytałem
16 mar 22:38
Eta:
16 mar 22:38