...
Lilianna: Korzystając z postaci wykładniczej rozwiąż równanie:
z3 = |z|3.
|z|3 = |r*eiφ|3 =
Nie bardzo wiem, co dalej z tym...
Proszę o pomoc.
16 mar 22:17
Leszek: |z| = r
z3 = r3*e3iφ
r3*e3iφ = r3 ⇒ ........
16 mar 22:20
Lilianna: {r3 = r3
{e3iφ = ei*0
16 mar 23:01
Adamm:
r
3e
i3α = r
3
r = 0 lub e
i3α = 1
e
i3α = 1
3α = 2πk, k∊Z
| | 2πk | |
z = 0 lub (z = rexp(i |
| , k∊{0, 1, 2}, r>0) |
| | 3 | |
17 mar 11:29
Adamm:
czyli rozwiązania są postaci
| | 2πk | |
z = rexp(i |
| ), dla r≥0, k∊{0, 1, 2} |
| | 3 | |
17 mar 11:30
Lilianna: Skąd wiadomo że r=0?
17 mar 11:39
Lilianna: Jakie wyszły w ogóle r =? w tym zadaniu?
17 mar 11:44
Adamm:

r jest dowolne ≥ 0
rozwiązaniami są 3 proste, podobnie jak na rysunku
17 mar 11:50
Lilianna: Aaa, no rzeczywiście. Dziękuję Wam.
17 mar 12:31