gosia3: katy ostre ekierki maja miary 30 i 60 stopni,promien okregu ma dlugosc 22cm .Jkie
dlugosci maja boki ekierki
prosze o pomoc
19 lis 16:00
gosia3: moze mi ktos objasnic
19 lis 16:20
gosia3: helllllllllpp
19 lis 16:23
pipi: O co chodzi z tą ekierką

? masz ją wpisać w ten okrąg

czy okrąg opisać na ekierce

napisz jak brzmi pytanie do zad
19 lis 16:25
ka%u015B%u015B: jest rysunek i okrak a w nim ekierka a reszta zadania to tak jak powyżej
19 lis 16:27
gosia3: katy ostre ekierki maja miary 30 i 60 stopni,promien okregu ma dlugosc 22cm .Jkie
dlugosci maja boki ekierki
19 lis 16:28
bielik: jest to trojkat 30 60 90 i zalezy czy jest wpisany w okrag. Jezeli tak to promien jest
połową jednego z bokow wiec masz juz jeden bok. Drugi bok (najkrotszy) jest 2x krotszy
od drugiej przyprostokatnej, przeciwprastakatna liczysz z pitagorasa
19 lis 16:28
gosia3: aha dzieki za objasnienie

a pomozesZ mi jeszcze z tym zadaniem
19 lis 16:30
gosia3: trojkat rownoboczny ma bok 12cm .oblicz pole i obwod kola opisanego na tym trojkacie
19 lis 16:30
gosia3: a wracajac do tego zadania powszedniego
jak to obliczyc z pitagorasa ze 2x krotszy od drugiej prostokatnej
jesli mozesz napisz mi pierwsza linike tego rownania
19 lis 16:33
bielik: juz masz w zasadzie obliczone, 22cmx2cm=44cm dluzsza przyprostokatna, krotsza 22cm
przeciwprostokatna 442+222=1936+484=2420 2420/√
19 lis 16:34
gosia3: o dzieki
a to 2
19 lis 16:35
pipi:
Myślę ,że masz dany promień okręgu opisanego na ekierce

więc średnica takiego okręgu jest przeciwprostokątną tej
ekierki ( czyli trojkąta prostokatnego bo takie jest twierdzenie

więc c = 2r = 44 cm
z tego trójkąta prostokątnego obliczymy boki a i b
np; a/c = sin60
0 b/c = sin30
0 ( lub na odwrót
zależy jak ozn. boki
ja oznaczyłam bok a naprzeciw kąta 60
0
bok b naprzeciw kąta 30
0 ok

sin 60
0 =
√3 /2 sin 30
0 = 1/2
więc a = c * sin 60
0 b = c* sin 30
0
więc a = 44*
√3 /2 = 22
√3 cm
b = 44 * 1/2 = 22 cm i tyle
19 lis 16:38
gosia3: ale to wiem ale PIPI to zadnie :
trojkat rownoboczny ma bok 12cm .oblicz pole i obwod kola opisanego na tym trojkacie
19 lis 16:42
pipi:
pole prosto P = 1/4 *a2 *√3
R --- promień opisanego = 2/3 h Δ = 1/2*a *√3
19 lis 16:45
pipi: cayli R = 1/3* a
√3 
a*b*c
można też ze wzoru R = --------- ( ale tutaj masz trójkąt równoboczny
4 P
Δ więc prościej jak napisałam wyżej
ok
19 lis 16:49
gosia3: pokaz mi to na przykladzie
19 lis 18:19
pipi:
No jak wyliczysz R to już proste :0
P
k = π R
2 Ob= 2π r no nie

:
19 lis 18:36