PRZEKSZTŁACENIE WYKRESU FUNKCJI
EWA:

narysuj wykres funkcji y= x
2 a nastepnie przekształc go tak aby otrzymac wykres funkcji
y=(x−3)
2 i y=(x+1)
2
y= x
2+4 i y=x
2−3
16 mar 20:35
Leszek: Skorzystaj z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej : y = a(x−p)2 + q
Wektor u= [ p,q ]
16 mar 20:37
Tadeusz:
do niczego ta kanoniczna nie jest tu potrzebna
16 mar 20:57
Leszek: A jednak jest przydatna np. majac wykres : y = x2 , otrzymujemy wykres y = (x−3)2
poprzez przesuniecie wykresu y = x2 o wektor u = [ 3 , 0 ]
16 mar 21:00
Szkolniak: 1) y=(x−3)2 − przesunięcie wykresu funkcji y=x2 o wektor [3,0]
2) y=(x+1)2 − wektor [−1,0]
3) y=x2+4 − wektor [0,4]
4) y=x2−3 − wektor [0,−3]
16 mar 21:00
Tadeusz:
te zadania to pierwsze lekcje z przesuwania wykresu f. kwadratowej

Nie strzelajmy do muchy z harmaty
16 mar 21:03
a7:

zielony y=x
2 niebieski y=(x−3)
2 czyli przesunięcie w prawo
16 mar 21:05
a7:

y=x
2 zielony
y=(x+1)
2 różowy czyli przesunięcie w lewo
16 mar 21:06
a7:

y=x
2 zielony
y=x
2+4 niebieski przesunięcie do góry
16 mar 21:08
a7:

y=x
2 zielony
y=x
2−3 pomarańczowy przesunięcie w dół
16 mar 21:08