matematykaszkolna.pl
Własnosci prawdopodobienstwa Patryk: Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzen element. omega pewnego doświadczenia. Wiedząc,
 5 2 
że P(A') ≥

uzasadnij ,że P(A' ∪ B) >

7 3 
Nie za bardzo ogarniam jak wyglądają te zbiory, czy mógłby mi ktoś naszkicować na rysunku jak wygląda zbiór P(A') oraz P(A' ∪ B) uwzględniając, że w zbiorze omega są te dwa podzbiory czyli A oraz B?
16 mar 20:23
wredulus_pospolitus: Ale w sumie ... co tu udowadniać
 5 2 2 
P(A' u B) ≥ P(A') ≥

>

−−−> P(A' u B) >

7 3 3 
c.n.w.
16 mar 20:29
Patryk: Wiem emotka Ale chciałem na rysunki zobaczyć jak te zbiory wyglądają żeby łatwiej mi było sobie wyobrazić sytuacje tego typu
16 mar 20:33
Tito: Tutaj jest taki problem, że ciężko to narysować. Możesz mieć różne sytuacje: np P(B)=0, P(A') też może zajmować różne części przestrzeni więc lepiej przeanalizuj tym razem sam dowód wredulusa.
16 mar 20:40
Patryk: To tylko zapytam słownie, zbiór A' to taki który leży po za A i B natomiast A'∪B to taki który nie zawiera A, ale zawiera już B?
16 mar 20:44
Tito: A' to całe"pole" poza A. A'∪B natomiast to całe "pole" nie zawierające A i całe "pole" B. Możesz mieć taki przypadek, że np B ma część wspólną z A i wtedy w A'∪B to A też się zawiera częściowo. Najlepiej to zaznaczaj tak, że bierzesz całe A' czyli wszytko poza A a później B czyli całe B(nie isteresuje cię co w nim jest ). To o czym ty napisałeś to "taki który nie zawiera A, ale zawiera już B" to jest część wspólna A' i B czyli odwrotnie ten znaczek musi być.
16 mar 20:52
Tito: Podręcznik 3 klasa Kurczaba sobie ogarnij. Tam to jest bardzo fajnie wytłumaczone.
16 mar 20:54
wredulus_pospolitus: rysunek A' u B to będzie to co jest w A' i w B (czyli całe A' plus (A n B) )
16 mar 21:37
Patryk: Czy na pewno? Bo jeśli jest suma zdarzeń czyli "lub" to chyba w tym przypadku część A ∩ B biorę natomiast część wspólną A' i B przy sumie chyba odrzucam
16 mar 23:22