Ciag rekurencyjny
Zuzix: Dany jest ciąg określony wzorem rekurencyjnym:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 = |
| + |
| + |
| + |
| + ... + |
| | log232 | | log432 | | log832 | | log1632 | |
a
n+1 = 2n
logn(an)
Oblicz wzór na n−ty wyraz ciągu oraz sumę pięciu początkowych wyrazów.
Policzyłam a
1 i wyszło mi że a
1 = 11
Następnie spróbowałam wyliczyć drugi wyraz i wyszło mi: a
2 = 2
log1(11) a taka liczba
jest niezdefiniowana
gdyż podstawa logarytmu nie może być równa 1. Czy coś zrobiłam nie tak czy to w treści zadania
jest błąd?
wredulus_pospolitus:
Tak ... ciąg jest źle zdefiniowany ... rekurencja działa od n ≥ 2, ale zapomnij o tym przez
moment i zauważ, że:
a
n+1 = 2 * n
logn(an) = 2* a
n