Kąt dwuścienny między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
ma miarę 120 stopni. Wykaż, że kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest
równy 45.
W trójkącie czerwonym: t, 2t, t√3
przekątna podstawy (a√2) = 2t√3
2t√6=2a
a=t√6
Jakaś podpowiedź?
Oraz czy ten odcinek 2t (wysokość ściany bocznej?) będzie równa h? czy wysokości w trójkącie
równoramiennym są równe? oraz czy WSZYSTKIE wysokości trójkąta równoramiennego dzielą odcinek
(podstawę) na połowę (odcinki x)?
| a | ||
sinβ= | ||
| h |
| 1 | 1 | ||
xk= | 2ah | ||
| 2 | 2 |
| 2√6 | ||
x= | a | |
| 3 |
| 2√6 | |
a*k=2ah | |
| 3 |
może ktoś wyłapie błąd
dalej posługując się moim rysunkiem:
x2+(2t)2=(t√6)2
x2+4t2=6t2
x2=2t2
x=t√2
t√6 to krawędź podstawy.
| 2*t√2*2t | ||
PΔ (ściany bocznej)= | = 2t2√2 | |
| 2 |
| t√6*h | ||
ale również PΔ= | ||
| 2 |
| t√6*h | ||
2t2√2= | / * 2 | |
| 2 |
| 4t2√2 | |
=h | |
| t√6 |
| 4t√2 | |
=h | |
| √6 |
| 4t√12 | ||
h= | ||
| 6 |
| 4t*2√3 | 8t√3 | 4t√3 | ||||
h= | = | = | ||||
| 6 | 6 | 3 |
| t√6 | 3 | 3√6 | 3√18 | 3*3√2 | ||||||
cosα= | * | = | = | = | = | |||||
| 2 | 4t√3 | 8√3 | 8√3 | 24 |
| 9√2 | 3√2 | |||
= | ||||
| 24 | 8 |
Salamandra nie jest to prawdą
Sam możesz to zobaczyć. Ściany boczne to trójkąty równoramienne (zobacz rysunek).
Nie wychodzi mi:
| 1 | kx | |||
P= | *kx= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ah | |||
P= | *a*h= | |||
| 2 | 2 |
| 2 | |
a2=x2 | |
| 3 |
| 2 | √2 | a√6 | ||||
x=√ | a2=a | = | ||||
| 3 | √3 | 3 |
| 1 | a√6 | ah | |||
*k* | = | ||||
| 2 | 3 | 2 |
| k*a√6 | ah | ||
= | / * 6 | ||
| 6 | 2 |
| k√6 | ||
h= | ||
| 3 |
| 1 | k√6 | |||
( | a)2+( | )2=k2 | ||
| 2 | 3 |
| 1 | 6k2 | ||
a2+ | =k2 | ||
| 4 | 9 |
| 1 | 2k2 | ||
a2+ | =k2 | ||
| 4 | 3 |
| 1 | 1 | ||
a2= | k2 | ||
| 4 | 3 |
| 4 | ||
a2= | k2 | |
| 3 |
| 2k | 2√3k | |||
a= | = | |||
| √3 | 3 |
| 2√3k | 3 | 2√3 | √3 | √18 | 3√2 | |||||||
cosα= | * | = | = | = | = | = | ||||||
| 6 | k√6 | 2√6 | √6 | 6 | 6 |
| √2 | ||
| 2 |
| a | ||
znaczy wychodzi, kapnąłem się pod koniec jak tu pisałem, bo wziąłem zamiast | , całe a, i | |
| 2 |
dzięki Saizou