geometria analityczna
Gangster: przekatna kwadratu opisanego na okregu o rownaniu x
2+y
2−2x−4=0 zawiera sie w prostej o
rownaniu 2x−y−2=0. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow tego kwadratu.
Okrag ten mam jako S (1,0) r
2=5
okrag OPISANY na kwadracie jako S (1,0) i R
2=10 gdy podstawiam podana prosta do rownania
okregu Opisanego, czyli tam gdzie wlasnie te wierzchołki są wychodza mi wspolrzedne
| 2+√5 | | 2−√5 | |
| i |
| a odp sa znowu inne... |
| 2 | | 2 | |
16 mar 19:17
Jerzy:
Pokaż jak liczysz.
16 mar 19:20
Gangster: do rownania okregu (x−1)2 +y2 =10 podstawiam y=2x−2 i wychodza mi pierwiastki jakie napisalem
wyzej, co jest sprzeczne z odp
16 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
(x−1)
2 + y
2 =
5 <−−− skąd niby R
2 = 10
16 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
| | √5 | |
ok ... opisany ma r = √5 −−−> a = |
| −−−> R = √10 ... okey |
| | 2 | |
16 mar 19:25
Gangster: R
2 dlatego ze to rownanie okregu OPISANEGO a nie wpisanego
16 mar 19:25
wredulus_pospolitus:
no i jak wyznaczasz współrzędne punktów
16 mar 19:28
salamandra: x
2+y
2−2x−4=0
S(1,0)
r=
√12+02+4 =
√5
r
2=5
bok kwadratu = 2r = 2
√5
długość przekątnej: 2
√5*
√2= 2
√10
okrąg OPISANY:
16 mar 19:28
salamandra: prosta:
2x−y−2=0
y=2x−2
A(x,2x−2)
Odległość od A do S to ile
16 mar 19:30
Gangster: x2 −2x +1 +4x2 −8x +4=10
5x2 −10x −5=0
x2−2x−1=0
i wychodza powyzsze pierwiastki
16 mar 19:30
Gangster: salamandra dzieki ale napisales dokladnie to co juz napisalem na poczatku
16 mar 19:31
Gangster: bo wierzcholkami beda punkty przeciecia OPISANEGO z podana prosta, czy nie?
16 mar 19:35
salamandra: |AS|
2=(1−x)
2+(2x−2)
2 = 1−2x+x
2+4x
2−8x+4 = 5x
2−10x+5
5x
2−10x+5=10
5x
2−10x−5=0
x
2−2x−1=0
Δ=4+4=8
x2=1+
√2
A(1−
√2; 2(1−
√2)−2)= (1−
√2; −2
√2)
no i jakiś np. C, to współrzedne tego drugiego, o ile sie nigdzie nie machnąłem
16 mar 19:35
Gangster: Czyli klasyczny moj blad, wszystko dobrze rozumiem, złe rachunki...
16 mar 19:37
salamandra: dobrze mi wyszło?
16 mar 19:37
Gangster: tak
16 mar 19:38
salamandra:
16 mar 19:38
Gangster: z dodawania 4+4 wyszlo mi 5i dlatego nie moglo mi wyjsc...
16 mar 19:39
Eta:

1/ S(1,0) r=
√5
rozwiązując układ równań okręgu i prostej k: y=2x−2
(x−1)
2+(2x−2)
2=5 ⇒ 5x(x−2)=0 ⇒ x=0 v x= 2 to y=−2 v y=2
A(0,−2), C( 2,2)
=============
2/ Prosta p= DB ⊥AC ma równanie p:y=−0,5x+0,5
rozwiązując układ równań p i okręgu otrzymasz
B( 3,−1), D(−1,1)
==============
lub 2/ z własności wektorów prostopadłych......
16 mar 19:57
salamandra: Eta, promień okręgu OPISANEGO to
√10
16 mar 19:59
Eta:
Ajjjjjjjjj sorry

przeczytałam okrąg opisany na kwadracie
16 mar 20:08