Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem
ew291: Podaj trzeci i szósty wyraz ciągu opisanego wzorem:
| | ⎧ | −n dla n nieparzystych | |
| b) an= | ⎩ | n2 dla n parzystych |
|
16 mar 18:49
Jerzy:
Nie potrafisz za n podstawić 3 i 6 ?
16 mar 18:51
ew291: Czyli po prostu liczyć to
16 mar 18:56
ew291: A jak podstawić to pod przykład b?
16 mar 18:59
ew291: Czy będzie dobrze?
b) a3= =3
a6= 62= 36
?
16 mar 19:01
Eta:
a
3 do a
n = −n bo 3−−l. nieparzysta
a
6 do a
n =n
2 bo 6 −−l. parzysta
i po ptokach
16 mar 19:01
Eta:
a3=−3
16 mar 19:02
ew291: Dziękuję za pomoc
16 mar 19:05