Rozwiąż równanie
A: Mam rozwiązać równanie 2sin3x+cos2x−2sinx=0
i zaczełam tak 2sin3x−sin2x−2sinx+1=0
Chciałam wyłączyć sinus przed nawias ale że jest 1 to nie bardzo i myślę nad pogrupowaniem
tego, czy mogę?
16 mar 17:41
wredulus_pospolitus:
najpierw zrób podstawienie: t = sinx ; t ∊ <−1 ; 1>
2t3 − t2 − 2t + 1 = 0
wtedy łatwiej zauważyć, że dla t = 1 lewa strona się zeruje (2 − 1 − 2 + 1 = 0)
I już masz jedno rozwiązanie ... schodzisz do równania kwadratowego ... Δ i te sprawy
16 mar 17:43
Saizou : jak masz taki problem, to podstaw sobie t=sinx, gdzie t∊[−1, 1], wówczas
2t2−t2−2t+1=0
i rozkładasz wielomian
16 mar 17:43
A: t2(2t−1)−(2t−1)=0
(2t−1)(t2−1)=0
2t−1=0
2t=1
t=12
t2−1=0
t2=1
t=−1 t=1
?
16 mar 17:53
A: i x wyliczyć, tak?
16 mar 17:54
wredulus_pospolitus:
da
16 mar 17:54
A: Dziękuje,ratujecie mi dupę
16 mar 17:57