matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Patryk: Cześć, Mamy grupę składającą się z 6 dziewczynek i 5 chłopców. Trzeba policzyć prawdopodobieństwo że pomiędzy dwiema dziewczynkami nie stał ani jeden chłopiec. W książce mam odpowiedź: Gdyby miejsca w kolejce były numerowane to dziewczyny musiały by stać na miejscach: 1−6 lub 2−7 lub 3−8..... lub 6−11. Łącznie 6 takich opcji. Czyli tutaj uwzględniamy, że wszystkie dziewczynki stoją obok siebie. I to tyle, ale co z sytuacją gdyby np. dziewczynki stały w dwóch grupkach trzy osobowych, ale w taki sposób że pomiędzy tymi grupkami jest odstęp większy niż jedna pozycja, wtedy pomiędzy tymi dwoma grupkami dziewczyn stało by dwóch chłopców, taka sytuacja nie wchodzi w grę?
16 mar 17:35
wredulus_pospolitus: Nie wchodzi w grę bo w treści zadania masz podane "nie stał ani jeden chłopiec" <−−− więc w żadnej ilości chłopy nie mogą stać pomiędzy dwoma (dowolnymi ) dziewczynkami
16 mar 17:39
Patryk: A dobra, ogarnąłem już, ja chciałem uwzględniać przypadki gdyby miejsca mogły być puste emotka Never mind, dzięki
16 mar 17:44