stereometria
salamandra: Kulę metalową o promieniu długości R przetopiono na stozek, którego pole powierzchni bocznej
jest trzy razy większe od jego pola podstawy. Oblicz długość wysokości i promienia podstawy
stozka.
Wykonaj obliczenia dla R=
3√2
Pb=πrl
πrl=3πr
2
rl=3r
2
l=3r
Z zależności między tworzącą, wysokością i promieniem
H
2+r
2=9r
2
H=
√8r2 = r
√8=2r
√2
| 4 | | 1 | |
| πR3= |
| π*2r3√2 / * 3 i : π |
| 3 | | 3 | |
4R
3=2r
3√2
4
√2R
3=4r
3
R3√2=r3
R=
3√2
2
√2=r
3
√8=r
3
8
1/2 = r
3
| | 1 | | 1 | |
8( |
| ) (do potęgi |
| ) = r |
| | 6 | | 6 | |
6√8=r =
6√23 =
√2
Prosiłbym o sprawdzenie oraz moje pytanie również, jakbym musiał policzyć uniwersalnie, tj.
gdybym nie miał informacji ile wynosi R, to jak musiałbym rozpisać to czerwone?
16 mar 17:09
wredulus_pospolitus:
końcówka ... na kiego grzyba przechodzisz na pierwiastek 6 stopnia

Po co Ci to

r
3 = 2
√2 = (
√2)
2*
√2 = (
√2)
3
albo
r
3 = 2
√2 =
√8 =
√23 = (
√2)
3
gdybyś nie miał podanego R
to: r
3 = R
3√2 −> r = R
6√2
16 mar 17:15
salamandra: Z R3√2 znika trzecia potęga i się robi R i pierwiastek szóstego stopnia? (Ostatnia linijka)
16 mar 17:18
wredulus_pospolitus:
wiem o tym ... Ja tylko pokazałem Ci .. że nie musiałeś tego czynić
16 mar 17:20
salamandra: Tzn− ja nie widzę jak przekształciłeś z R3√2 = r3 na r=R6√2
16 mar 17:22
wredulus_pospolitus:
aaa ... ok
R3*√2 = r3 −> (R3√6)1/3 = r −−−> r = R*21/2 * 1/3 = R*21/6 = R6√2
16 mar 17:25
salamandra: Rzecz jasna, zamiast √6, √2?
16 mar 17:27
wredulus_pospolitus:
da
16 mar 17:28