Oblicz przekątną równoległoboku
Zbigniew: Stosunek miar kątów położonych przy jednym boku równoległoboku ABCD jest równy
1 : 2, a stosunek długości wysokości tego równoległoboku, jest równy 2 : 3. Wiedząc, że obwód
równoległoboku ABCD jest równy 50, oblicz długość przekątnej BD tego równoległoboku.
Pozdrawiam
16 mar 16:59
wredulus_pospolitus:
Pytanie do autora:
Jaki wniosek można wyciągnąć (od razu) z tej treści:
"Stosunek miar kątów położonych przy jednym boku równoległoboku ABCD jest równy 1 : 2"
16 mar 17:05
wredulus_pospolitus:
Ciekawe czy autor się zastanawia nad odpowiedzią ... czy po prostu sobie polazł i czeka na
gotowca podanego na srebrnej tacy
16 mar 17:17
janek191:

2x*a = 3x*b
2a = 3b
a = 1,5 b
2a + 2 b = 50
5 b = 50
b = 10
a = 15
więc
y = 5
z = a − y = 15 − 5 = 10
I BD I
2 = (2x)
2 + z
2 = 75 + 100 = 175 = 25*7
I BD I = 5
√7
===============
16 mar 17:53