Prosze o pomoc
Karol: Na stole leżą tak samo wyglądające długopisy,
przy czym 8 z nich pisze na czerwono, a pozostałe na niebiesko.
Prawdopodobieństwo, że wybierając losowo jeden długopis,
weźmiemy długopis piszący na czerwono wynosi 2/5.
Zatem liczba długopisów na stole piszących na niebiesko
jest równa?
16 mar 16:39
wredulus_pospolitus:
Ω −−− wybieramy jeden długopis
#Ω = n + 8
A −−− wybieramy czerwony długopis
#A = 8
| | #A | | 8 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| <−−− rozwiąż to równanie, wyznacz liczbę n = |
| | #Ω | | n+8 | | 5 | |
liczba niebieskich długopisów
16 mar 16:43
Karol: Dzięki
16 mar 16:58