ciagi
sebek: W pewnym ciągu arytmetycznym trzeci wyraz równy jest 5 a szósty równy jest 11 . Wyznacz sumę 50
początkowych wyrazów ciągu.
24 lut 22:16
Zielona Gałązka: Zastosuj wzór ciągu arytmetycznego an= a1 + (n−1)* r
Z niego a3=5 czyli po rozpisaniu a1 +2r = 5
a6=11 czyli po rozpisaniu a1 + 5r= 11
Spinasz klamrą te dwa równania i rozwiązujesz układ równań.
Otrzymasz a1 oraz róznicę ciągu arytmetycznego r
Wstaw do wzoru na Sn − sumę ciągu. Bedzie Ci potrzebne a50
Więc obliczysz, bo a50 = a1 + 49r
24 lut 22:29