matematykaszkolna.pl
Dany jest równoległobok ABCD. Zapisz jako jeden wektor: zenek: a) BD − CD b) AB+BC+CD+DA c) CD+AC−CB Dostałem już wczoraj odpowiedź, że powinienem odczytać to z rysunku, jednak dalej szczerze zbytnio nie wiem jak.emotka Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak to czytać, zapisać?
16 mar 16:25
wredulus_pospolitus: rysunek BD − CD = BD + DC = BC analogicznie pozostałe podpunkty
16 mar 16:28
zenek: w takim razie czy to idzie tak − b) AB+BC=AC+CD=AD+DA= 2AD?
16 mar 16:35
wredulus_pospolitus: Nie AD + DA = AD AD =
16 mar 16:37
zenek: a w c? czy CD+AC to to samo co AC+CD=AD? jeśli tak, to jak od tego odjąć CB? nie wiem czemu, ale nadal jakoś tak przez mgłę to wszystko
16 mar 16:43
wredulus_pospolitus: CD + AC tak ... to to samo co AC + CD = AD CB = DA .... wektory można sobie 'przesuwać' w pionie lub poziomie Wektor CB mówi tyle samo co wektor DA (bo DA || CB)
16 mar 16:45
zenek: i co zapisac w tej odpowiedzi w b? haha, brak?
16 mar 16:46
zenek: aha, okej
16 mar 16:46
wredulus_pospolitus: w (b) ... wektor ZEROWY (pamiętasz jak się go zaznacza)
16 mar 16:48
zenek: Niestety nie, są to zadania które muszę sam ogarnąć, ze względu na obecną sytuację. Miałem tylko jedną lekcje w szkole o wektorach, na której nie było nic mówione o wektorze zerowym.
16 mar 16:49
wredulus_pospolitus: → 0 w taki sposób
16 mar 16:50
zenek: okejemotka, dziękuję bardzo za pomoc
16 mar 16:50
wredulus_pospolitus: to musisz się zapoznać z teorią: https://matematykaszkolna.pl/strona/3423.html poniżej masz podzielone na działy temat o wektorach
16 mar 16:52