pochodna
salamandra: Czy pochodną tego:
| | r3√3 | |
− |
| liczy się jako pochodną ilorazu? Photomath mówi, że to będzie −√3r2, a ja bym |
| | 3 | |
to rozpisał pewnie na pochodną ilorazu i wyszloby mi:
16 mar 16:12
Jerzy:
Nie,stałą wyciągasz przed pochodną: [a*f(x)]’ = a*f’(x)
16 mar 16:16
salamandra: aha, rozumiem, dzieki
16 mar 16:16
salamandra: czyli ta pochodna ilorazu ma zastosowanie tylko, gdy w mianowniku występuje zmienna?
16 mar 16:17
Jerzy:
Nie,możesz liczyć ze wzoru na iloczyn i wynik będzie dobry, tylko po co ?
16 mar 16:18
Jerzy:
Tfuu ... na iloraz.
16 mar 16:20
salamandra: no właśnie jak widzisz− spróbowałem i nie wyszło
16 mar 16:20
salamandra: ok, widzę błąd, nie pomnożyłem licznika jeszcze *3
16 mar 16:21
wredulus_pospolitus:
iloraz ... iloczyn ... bez różnicy

zresztą wzór na pochodną ilorazu wynika ze wzoru na
pochodną iloczynu
16 mar 16:21
salamandra: a nie, pomnożyłem, więc no, nie wiem gdzie błąd
16 mar 16:21
salamandra: | | 3√3r2 | | √3r2 | |
f'(x)=− |
| = − |
| |
| | 9 | | 3 | |
16 mar 16:22
Jerzy:
| | 1 | | x | |
Policz pochodną z f(x) = |
| *x, a potem z f((x) = |
| korzystając ze wzoru na pochodną |
| | 3 | | 3 | |
ilorazu.
16 mar 16:25
wredulus_pospolitus:
ze wzoru [ a*f(r) ]' = a*f'(r)
| | √3 | |
f'(r) = − |
| (r3)' = −√3r2 |
| | 3 | |
lub
| | f | | f' * g − f * g' | |
ze wzoru [ |
| ]' = |
| (gdzie g(r) = 3) |
| | g | | g2 | |
| | −3√3r2*3 − 0*√3r3 | | −9√3r2 | |
f'(r) = |
| = |
| = −√3r2 |
| | 32 | | 9 | |
lub
| | 1 | |
ze wzoru [f*g]' = f' * g + f * g' (gdzie g(r) = |
| ) |
| | 3 | |
f'(r) = ( (−
√3r
3)*(1/3) )' = −3
√3r
2*(1/3) + (−
√3r
3)*
0 = −
√3r
2
16 mar 16:25
Jerzy:
16:22 źle stosujesz wzór na pochodną ilorazu.w mianowniky masz funkcję stałą i jej pochodna to
0.
16 mar 16:28
salamandra:

wszystko jasne, jednak zgubiłem jedno *3

przejdę do rzeczy:
zadanie: Dany jest stozek o kącie rozwarcia 120 i tworzącej dlugosci 4. Oblicz objętość tego
walca wpisanego w dany stożek, którego pole powierzchni bocznej jest największe.
1) z trójkąta 30,60,90
H=2
R=2
√3
2) h∊(0;2)
r∊(0;2
√3)
z podobieństwa w trójkątach SBC oraz OFC
x*2
√3=2r
| | r√3 | | r2√3 | |
Pb=2πr*h = 2π*r*(2− |
| ) = 2π*(2r− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
r
√3=6
3r=6
√3
r=2
√3
| | 2√3*√3 | |
h=2− |
| =2−2=0  |
| | 3 | |
16 mar 16:37
salamandra: idiota.. przecież ja policzyłem miejsca zerowe tej paraboli, i wziąłem r z miejsca zerowego a
nie z wierzchołka...
16 mar 16:39
wredulus_pospolitus:
do wyznaczeni P
b ... oki
f(r) <−−− i co się tutaj dalej dzieje
16 mar 16:41
salamandra: a<0 więc wartość największa dla WIERZCHOŁKA, a nie miejsca zerowego (poleciałem z automatu
jakbym pochodną to robił), więc dla "p"
| | −2 | | 3 | | 3 | | 3√3 | |
p= |
| = −2* |
| = |
| = |
| = √3 |
| | | | −2√3 | | √3 | | 3 | |
r=
√3
V=π*3*1=3π
16 mar 16:45
wredulus_pospolitus:
jest ok
16 mar 16:49
salamandra: dzieki
16 mar 16:50