matematykaszkolna.pl
Ostrosłup trójkątny Karolina: Mam takie pytanie, być może trywialne, ale zastanawiam się czy nie istnieje ostrosłup, którego podstawą byłby trójkąt rozwartokątny? Pytam, ponieważ doszłam do takiego wniosku z uwagi na fakt, że symetralne wszystkich boków takiego trójkąta przecinają się poza powierzchnią tego trójkąta, a więc spodek wysokości musialby być w tym miejscu. Wydaje mi się że spodek wysokości ostrosłupa powinien być wewnątrz powierzchni podstawy ostrosłupa. Z góry bardzo dziękuję.
16 mar 15:45
Jerzy: A skąd taki wniosek ?
16 mar 15:47
wredulus_pospolitus: rysunek A co ostrosłup musi mieć wierzchołek 'nad' podstawą tegoż ostrosłupa Masz np. taki ostrosłup... wierzchołek jest daaaaaaleko poza tym co zakładasz
16 mar 15:55
Karolina: Faktycznie wtedy to byłby ostrosłup pochyły? A czy można wysnuć wniosek, że jeśli w podstawie jest trójkąt rozwartokątny to ostrosłup ten nie będzie mógł być prosty tylko zawsze pochyły?
16 mar 16:03
wredulus_pospolitus: rysunek nie. nie można. Co innego jeżeli wiesz (np.), że wszystkie ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem. Bez tej informacji −−− wierzchołek można być w dowolnym miejscu
16 mar 16:08
Karolina: Ok, czyli z informacją że wszystkie krawędzie boczne są równe albo że wszystkie ściany/krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem, możemy wysnuć wniosek, że nie może istnieć ostrosłup, który ma w podstawie trójkąt rozwartokątny?
16 mar 16:15
wredulus_pospolitus: Zapisz dokładnie jakie są założenia i jaki wniosek chcesz wyciągnąć z tych założeń ... wtedy odpowiem na to pytanie
16 mar 16:19
Karolina: Czy jeśli mamy ostrosłup prosty, to w podstawie może być trójkąt rozwartokątny?
16 mar 16:23
wredulus_pospolitus: Co to jest ostrosłup 'prosty'
16 mar 16:29
wredulus_pospolitus: krawędzie równe ... tak ... w podstawie MOŻE być trójkąt rozwartokątny ... wierzchołek tego trójkąta NIE będzie leżeć nad podstawą
16 mar 16:31
wredulus_pospolitus: w ostrosłupie prostym wierzchołek leży nad środkiem okręgu OPISANEGO na podstawie (a środek okręgu opisanego na trójkącie rozwartokątnym leży poza tymże trójkątem)
16 mar 16:32
Karolina: 1.)Kiedy wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają jednakową długość 2.)kiedy wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa tworzą jednakowe kąty z płaszczyzną podstawy 3.)kiedy na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg 4.)kiedy spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie(czyli punktem przecięcia symetralnych wszystkich boków podstawy ostrosłupa)
16 mar 16:35
Karolina: Czyli istnieje taki ostrosłup, ale z wysokością ostrosłupa leżącą poza powierzchnią podstawy?
16 mar 16:38
Karolina: Ostrosłup prosty*
16 mar 16:38
wredulus_pospolitus: tak jest
16 mar 16:54
Karolina: I ostrosłup prosty, który w podstawie ma trójkąt rozwartokątny, prostokątny albo ostrokątny(oprócz równobocznego) jest też zawsze jednocześnie pochyły?
16 mar 17:21
wredulus_pospolitus: nieee W ostrosłupie PROSTYM (wszystkie krawędzie boczne równe), gdy podstawa to: a) trójkąt ostrokątny to −− środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży WEWNĄTRZ trójkąta, b) trójkąt prostokątny to −− środek okręgu opisanego na tym trójkącie NA PRZECIWPROSTOKĄTNEJ tego trójkąta, c) trójkąt rozwartokątny to −− środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży POZA trójkątem,
16 mar 17:24
Karolina: No właśnie więc skoro wysokość ostrosłupa ma być poza powierzchnią podstawy, jeśli w podstawie jest trójkąt rozwartokątny, to w jaki sposób da się zbudować ostrosłup niepochyły?
16 mar 17:34
wredulus_pospolitus: Nie rozumiem Twojego pytania ... może wyjaśnisz mi skąd w ogóle pojawiło się to pytanie
16 mar 17:37
Karolina: A ściśle mówiąc prosty. Zawsze wychodzi pochyły czy to w podstawie jest prostokątny czy w podstawie jest rozwartokątny jeśli spodek damy w punkcie przecięcia symetralnych boków
16 mar 17:41
wredulus_pospolitus: Nie Dla ostrosłupów PROSTYCH ZAWSZE wierzchołek leży nad środkiem okręgu opisanego na trójkącie, więc: a) w trójkącie ostrokątnym − leży on WEWNĄTRZ trójkąta (wysokość pada na podstawę) ... ergo ... to nie jest ostrosłup pochyły b) w trójkącie prostokątnym − leży on NA PRZECIWPROSTOKĄTNEJ trójkąta (wysokość pada na połowę przeciwprostokątnej) ... ergo ... to nie jest ostrosłup pochyły c) w trójkącie rozwartokątnym − leży on NA ZEWNĄTRZ trójkąta (wysokość pada poza podstawą) ... ergo ... to JEST ostrosłup pochyły
16 mar 17:46
Karolina: Czy to oznacza, że definicja ostrosłupa pochyłego podana na tej stronie jest błędna ? https://szaloneliczby.pl/ostroslupy/
16 mar 17:53
wredulus_pospolitus: mówisz o tej 'definicji': "Ostrosłup pochyły – ostrosłup w którym wysokość bryły nie pada na środek podstawy." Jeżeli tak −−− to niby czemu ma być błędna W niej nie ma ani słowa o tym, że rozpatrujemy ostrosłupy PROSTE czy też co jest podstawą tego ostrosłupa.
16 mar 17:56
Karolina: Dlaczego w takim razie gdy podstawą jest trójkąt prostokątny, to ostrosłup ten nie jest pochyły ? Przecież zgodnie z tą definicją gdy podstawą jest trójkąt prostokątny, to spodek wysokości nie znajduje się na środku podstawy lecz na krawędzi przeciwprostokątnej.
16 mar 18:11
wredulus_pospolitus: Jeżeli ostrosłup jest PROSTY (to już mocno zawęża liczbę rozpatrywanych ostrosłupów I mówi nam gdzie dokładnie będzie wierzchołek tegoż ostrosłupa), to ....
16 mar 18:13
wredulus_pospolitus: Na samym początku Ci pisałem −−− dla DOWOLNEGO ostrosłupa − wierzchołek może być w całkowicie dowolnym miejscu i nie ma znaczenia jaka jest podstawa tego ostrosłupa
16 mar 18:14
wredulus_pospolitus: rysunek proszę bardzo −−− ostrosłup pochyły o podstawie trójkąta prostokątnego
16 mar 18:20
Karolina: Ja nie potrafię sobie wyobrazić, jak wygląda ostrosłup prosty(czyli z równymi krawędziami bocznymi nachylonymi pod jednakowym kątem do podstawy) z trójkątem rozwartokątnym w podstawie.
16 mar 18:30
wredulus_pospolitus: rysunek To jest siatka tego ostrosłupa (ciąga linia to podstawa)
16 mar 18:33
Karolina: wydrukowałam, wycięłam i nie złoży się w ostrosłup. Poza tym po zmierzeniu boki ,,a'' nie są równej długości, jedne mają 4cm inne 5 cm
16 mar 18:41
wredulus_pospolitus: przykład ostrosłupa PROSTEGO o podstawie − trójkąt prostokątny https://www.geogebra.org/m/MYWBE9Eb
16 mar 18:46
Karolina: a rozwartokątnego?
16 mar 18:48
wredulus_pospolitus: rysunek Karolino −−− przecież ja te długości 'na oko' podałem emotka Dobra ... postaram się w 'skali' wszystko podać Powiększ ... wydrukuj ... winno się spiąć (ewentualnie trochę będzie się nie stykać)
16 mar 18:53
Karolina: Skoro ostrosłup pochyły – ostrosłup w którym wysokość bryły NIE pada na ŚRODEK PODSTAWY, to dlaczego wysokość bryły w podstawie o trójkącie ostrokątnym − leży WEWNĄTRZ trójkąta (wysokość pada na podstawę), ale NIEKONIECZNIE NA ŚRODEK , a w trójkącie prostokątnym − leży on NA PRZECIWPROSTOKĄTNEJ trójkąta (wysokość pada na połowę przeciwprostokątnej, a więc NIE PADA NA ŚRODEK. W związku z tym dlaczego nie są to ostrosłupy pochyłe skoro ta definicja jest poprawna?
16 mar 19:00
Patryk: emotka
16 mar 19:02
Karolina: Dziękuję, jeśli chodzi o trójkąt rozwartokątny, to udało mi się narysować siatkę i złożyćemotka Jedynie nie rozumiem jeszcze kwestii pochyłego i prostego ostrosłupa, o czym pisałam wyżej, bo jedno mi wyklucza drugie.
16 mar 19:02
wredulus_pospolitus: Spróbowałaś z siatką z 18:53
16 mar 19:04
Karolina: Tak, wysokość bryły będzie poza podstawą. Rozwartokątne rozumiem dlaczego są pochyłe i proste jednocześnie. Nie rozumiem dlaczego prostokątne i ostrokątne nie są pochyłe, skoro ich wysokości ostrosłupa również nie leżą na środku podstawy.
16 mar 19:30
wredulus_pospolitus: Bo w ostrosłupach PROSTY wierzchołek leży NAD środkiem okręgu OPISANEGO na tymże trójkącie Dla trójkąta prostokątnego −−− środek okręgu opisanego na tymże trójkącie jest w połowie przeciwprostokątnej Koniec kropka
16 mar 19:34
wredulus_pospolitus: Jeżeli masz (dowolny) trójkąt ostrokątny ... to środek tegoż okręgu będzie (gdzieś) wewnątrz tegoż trójkąta ... koniec kropka
16 mar 19:35
a7: Karolina czy Ty nie mylisz wysokości trójkąta z wysokością ostrosłupa?
16 mar 19:49
Karolina: CYTUJĘ : ,,Dla OSTROSLUPOW PROSTYCH: ZAWSZE wierzchołek leży nad środkiem okręgu opisanego na trójkącie, więc:...c) w trójkącie rozwartokątnym − leży on NA ZEWNĄTRZ trójkąta (wysokość pada poza podstawą) ... ergo ... to JEST ostrosłup pochyły" Skoro ,,...w ostrosłupach PROSTYCH wierzchołek leży NAD środkiem okręgu OPISANEGO na tymże trójkącie" to dlaczego rozwartokątny JEST POCHYŁY a PROSTOKĄTNY i OSTROKĄTNY (inny niż równoboczny) już NIE Przecież warunkiem PROSTEGO jest to, by spodek był środkiem okręgu opisanego na trójkącie. PRZECIEŻ ,,Ostrosłup pochyły – ostrosłup w którym wysokość bryły nie pada na środek podstawy." TYLKO w podstawie będącej TRÓJKĄTEM RÓWNOBOCZNYM wysokość bryły pada na ŚRODEK podstawy ŚRODEK wyznaczają ŚRODKOWE Niby czemu nie są pochyłe skoro nie spełniają warunku SPODKA wysokości będącego ŚRODKIEM podstawy
16 mar 19:52
a7: rysunekmoże zacznij od początku ostrosłup prawidłowy trójkątny (rysunek) trochę nie wyszedł)
16 mar 19:52
a7: to może Wredulus coś się pomylił https://www.obliczeniowo.com.pl/479
16 mar 19:58
wredulus_pospolitus: Jeszcze raz napisz −−− dokładnie (najlepiej używając akapitów) przekaż o co Ci chodzi właściwie
16 mar 19:59
wredulus_pospolitus: ja po prostu nie znam definicji ostrosłupa pochyłego emotka Dla mnie pochyły = wierzchołek jest poza trójkątem podstawy
16 mar 20:00
a7: mi się wydaje że chodzi o to, że nie każdy ostrosłup prosty wygląda "foremnie", bo nie każdy ostrosłup prosty jest prawidłowy? nie wiem czy nie piszę jakiejś bzdury
16 mar 20:02
a7: prawidłowy jest jednocześnie prosty i ma w podstawie figurę foremną natomiast prosty może chyba() nie mieć figury foremnej w podstawie wyglądać nie idealnie "symetrycznie" i nadal być prosty
16 mar 20:04
a7: prosty gdyż wszystkie krawędzie mają tę samą długość (sprawdziłam w książce)
16 mar 20:06
wredulus_pospolitus: Ostrosłup prawidłowy = ostrosłup o DOWOLNEJ POZYCJI WIERZCHOŁKA, ale mający w podstawie foremną figurę
16 mar 20:07
a7: czyli Tobie Karolina chodzi o prosty a nie prawidłowy, czyli bez figury foremnej w podstawie? więc on może wyglądać lekko "pochyło", a być z definicji prosty gdyż krawędzie będą tej samej długości,
16 mar 20:07
a7: nie Wreduludie prawidłowy=prosty+figura foremna w podstawie
16 mar 20:08
wredulus_pospolitus: Ostrosłup prawidłowy nie musi być prosty
a7: *Wredulusie emotka
wredulus_pospolitus: oki ... faktycznie
16 mar 20:09
a7: musi
a7: ok Karolina czy już Ci się wyjaśniło?
Karolina: Czy ostrosłup prosty, który w podstawie ma: −trójkąt ostrokątny(niebędący trójkątem równobocznym) −trójkąt prostokątny lub −trójkąt rozwartokątny jest jednocześnie pochyły? Skoro w ostrosłupie pochyłym spodek wysokości NIE PADA NA ŚRODEK podstawy, a w powyższych przykładach (czyli zawsze w ostrosłupie prostym oprócz trójkąta równobocznego w podstawie) spodek wysokości NIE BĘDZIE na ŚRODKU. Pojęcie ŚRODEK rozumiem przez punkt przecięcia ŚRODKOWYCH, a taki występuje jedynie w trójkącie RÓWNOBOCZNYM. Z tego względu uważam, że: W ostrosłupach PROSTYCH posiadających wszystkie rodzaje trójkątów w podstawie(oprócz trójkąta równobocznego) możemy nazwać jednocześnie POCHYŁYMI, a więc są ostrosłupami POCHYŁYMI PROSTYMI
16 mar 20:19
a7: musi się wypowiedzieć chyba ktoś jeszcze..............
16 mar 20:21
wredulus_pospolitus: Karolino −−− podaj definicję ostrosłupa pochyłego
16 mar 20:32
Karolina: Przecież podałam . Pytałam czy jest błędna w linku który wkleiłam, bo uważałam że jest błędna
16 mar 20:36
Karolina: a teraz znalazłam inną definicję ostrosłupa pochyłego: https://epodreczniki.pl/a/ostroslup---opis-bryly/DPGv99wos
16 mar 20:36
Karolina: Ta wydaje mi się być poprawną, w odróżnieniu do poprzedniej ( znajdującej się w poprzednim wklejonym linku)
16 mar 20:38
a7: 19:52 Karolina spójrz na definicję w linku przesłanym przeze mnie 19:58 (prosta będącaprostopadłado płaszczyzny podstawy nie przecodzi przez środek ciężkości) który wyznaczają rzeczywiście środkowe, natomiast środek okręgu opisanego na trójkącie wyznaczają symetralne czy nie to stanowi różnicę?
16 mar 20:41
Karolina: Pierwsza definicja Ostrosłup nazywamy prostym, gdy jego wszystkie krawędzie boczne są równe. W przeciwnym razie – ostrosłup nazywamy pochyłym. Druga definicja Ostrosłup pochyły to taki, w którym prosta prostopadła do płaszczyzny podstawy przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa nie przecina podstawy w środku jej ciężkości. Trzecia definicja Ostrosłup pochyły ostrosłup, w którym wysokość bryły nie pada na środek podstawy. Uważam, że pierwsza definicja jest błędna, ponieważ symetralne boków będących w podstawie trójkątów ostrokątnych(niebędących trójkątami równobocznymi), prostokątnych i rozwartokątnych nie przecinają się w punkcie przecięcia środkowych trójkąta, a więc spodek wysokości nie znajduje się na przecięciu środkowych tych trójkątów(w środku ciężkości tych trójkątów), a są one z definicji nazywane nadal ostrosłupami prostymi, bo mają wszystkie boki tej samej długości. Myślę, że druga i trzecia definicja oznaczają to samo, tzn. że ostrosłup prosty może być jednocześnie ostrosłupem pochyłym, krótko mówiąc tzn. według mnie, że każdy ostrosłup prosty mający w podstawie trójkąt ostrokątny(niebędący trójkątem równobocznym), prostokątny lub rozwartokątny jest ostrosłupem prostym pochyłym.
16 mar 21:51
Karolina: Chociaż pierwsza definicja tj.,,Ostrosłup nazywamy prostym, gdy jego wszystkie krawędzie boczne są równe. W przeciwnym razie – ostrosłup nazywamy pochyłym." pochodzi ze strony epodręczniki z zespołu autorsiego Politechniki Łódzkiej: https://epodreczniki.pl/a/ostroslup---opis-bryly/DPGv99wos , więc już sama nie wiem. Możliwe, że tylko pierwsza definicja jest poprawna, co oznaczałoby, że ostrosłup prosty nie może być jednocześnie ostrosłupem pochyłym, czyli według mnie to znaczyłoby, że każdy ostrosłup prosty mający w podstawie trójkąt ostrokątny, prostokątny lub rozwartokątny jest ostrosłupem prostym i NIE JEST jednocześnie ostrosłupem pochyłym. Pochyłym jest jedynie taki ostrosłup, którego wszystkie krawędzie boczne nie są równe
16 mar 22:11
a7: właściwie to pytanie okazało się nie trywialne i nikt nie chce rozstrzygnąć jak to w końcu jest. Jednak jak Ci się trafi choć jedno zadanie( w szczególności w podstawówce i technikum/liceum), gdzie trzeba by było użyć tej wiedzy w jakikolwiek sposób to daj tu znać raczej się uda
16 mar 22:19
Karolina: Ok, dziękuję bardzo emotka
16 mar 22:46