Fotony
światło: Lampa o mocy 50 W wysyła na wszystkie strony światło o długości fali 0,5µm . Ile fotonów pada w
ciągu 1s na 1 cm
2 powierzchni ustawionej prostopadle w odległości 50 cm od lampy?
Wyliczyłem, że:
50={E}{1}
E=50
E=nE
f
Ale z tego wyszło mi, że n=1,256*10
−20, czyli zły wynik, co zrobiłem źle?
16 mar 15:44
wredulus_pospolitus:
E −−− co to jest

E
f −−−− co to jest
16 mar 15:50
wredulus_pospolitus:
| | h*c | |
Jak już to E = |
| + Ek |
| | λ | |
16 mar 15:52
światło: Nie mam V, żeby obliczyć Ek, jak w takim razie zrobić to zadanie?
16 mar 15:55
wredulus_pospolitus:
v −−− prędkość

jaka jest prędkość ŚWIATŁA
16 mar 15:55
światło: A to E to miała być energia emitowana w czasie t
16 mar 15:56
światło: A światła, w takim razie rozwiązuję
16 mar 15:56
16 mar 15:58
światło: Czyli w moim zadaniu Ek = 50 − 39,78 * 10−20 ?
16 mar 16:05
Leszek: | | h c | |
To nie jest zjawisko fotoelektryczne czyli wzor : E= |
| + Ek nie ma sensu ! |
| | λ | |
| | h c | |
E1 = |
| , energia jednego fotonu |
| | λ | |
| | h c | |
EN = N* |
| , energia wiazki swiatla, |
| | λ | |
| | EN | | P t λ | |
P= |
| , moc wiazki swiatla ⇒ N = |
| , ogolna liczba emitowanych fotonow |
| | t | | h c | |
16 mar 18:30
Leszek: Zadanie ktorego odsylacz jest podany o godz.15.58 jest zle rozwiazane w podanym linku
nie wiem dlaczego do tej pory nie zostalo to rozwiazanie usuniete ? ? ?
16 mar 18:58
daras: Przecież jak się przeczyta drugi post po cytowanym tematem, to się dowiadujemy, że to błędne
rozumowanie.
16 mar 19:59
Leszek: Tak ,ale o godz. 15.52 byl podany wzor na zjawisko fotoelektryczne i do tego odnosil sie
moj wpis ! !
16 mar 20:04
daras: @
światło twój wynik (15:44) z wyjątkiem
minusa jest dobry, choć brakuje jednostek

Całkowita liczba fotonów wysyłanych przez izotropowe źródło w ciągu 1 s wynosi
n ≈ 1,257 * 10
20 i ta liczba rozkłada się na powierzchnię sfery o promieniu r = 50 cm
czyli na S = 4πr
2 ≈ 31416 cm
2
zatem na 1 cm
2 przypada średnio 4* 10
15 fotonów w ciągu 1 s
16 mar 20:17
Leszek: Do kolegi @swiatlo .
Zrob nastepujace zadanie : laser o mocy P = 0,2 W emituje liniowa wiazke swiatla o
dlugosci fali λ = 663 nm .
Obliczyc ilosc fotonow w wiazce o dlugosci L = 1 m .
16 mar 20:30
daras: wiązka laserowa nie jest zbieżna jak to się powszechnie uważa (w zadaniach oczywista)
17 mar 16:29