Wyznacz te wartości parametru m∊R , dla których równanie |16-x^2|=(m+5)^2 -9 ma
terku: Wyznacz te wartości parametru m∊R , dla których równanie |16−x2|=(m+5)2 −9 ma dwa różne
rozwiązania.
a) Podaj najmniejsze możliwe m, które nie spełnia warunków zadania.
b) Podaj najmniejsze możliwe m, dla którego równanie to ma dokładnie trzy rozwiązania.
c) Podaj największe możliwe m, dla którego równanie to ma dokładnie trzy rozwiązania.
16 mar 15:13
Jerzy:

Czerwona linia, to prosta: y = (m +5)
2 − 9
Z wykresem funkcji ma dokładnie dwa punkty wspólne dla : y = 0 lub y > 16
16 mar 15:17
wredulus_pospolitus:
Najprościej
narysuj f(x) = |16−x2|
później sprawdź dla jakich wartości wyrażenia g(m) = (m+5)2 − 9 spełnione są warunki, itd.
16 mar 15:20
Jerzy:
Reasumując: (m + 5)2 = 0 lub (m + 5)2 > 16 ...... i działaj.
16 mar 15:24
Eta:

2 różne rozwiązania mamy:
dla (m+5)
2−9>16 lub (m+5)
2−9=0
rozwiąż te nierówności i podaj odpowiedzi
3 rozwiązania dla ......
4 rozwiązania dla....
16 mar 15:25
Eta:
Oooo
Jerzy już był szybszy niczym "raki
Eta
16 mar 15:26
Jerzy:
I Artur
16 mar 15:28