może mi to ktoś zrobić,?????????help
wiktor: sprawdź czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A=(1,5) B=(−3,−1)
24 lut 22:15
Zielona Gałązka: Napisz wzór prostej AB, podstawiając te współrzędne do wzoru y=ax +b i rozwiązując układ
równań.
Potem oblicz sobie środek S odcinka AB − wzór znajdziesz w geometrii analitycznej na tej
stronie.
Następnie ułóż wzór prostej prostopadłej do prostej AB. Nazywa się ona symetralna, gdy
przechodzi przez środek odcinka AB.
Do wzoru tej ułożonej prostopadłej wstaw współrzędne punktu S.
Obliczysz wtedy współczynnik b tej prostej prostopadłej i będziesz miał cały jej wzór.
Ostatnia czynność: podstaw podane współrzędne punktu P=(5, −2) do tej prostej prostopadłej.
Jeśli lewa strona =prawa to P leży na tej prostopadłej (czyli symetralnej).
24 lut 22:37
wiktor: dziękuje
24 lut 22:53