Liczba 2 jest pierwiastkiem trzykrotnym wielomianu W(x)=x^4-2x^3+2mx^2+40x+n-1.
mati: Liczba 2 jest pierwiastkiem trzykrotnym wielomianu W(x)=x4−2x3+2mx2+40x+n−1.
Podaj m i n.
16 mar 14:47
Eta:
W(x)=(x−2)3(x−k) , gdzie k −− czwarty pierwiastek
W(x)= (x3−6x2+12x−8)(x−k) =.....
W(x)= x4+(−k−6)x3+(6k+12)x2+(−12k−8)x+8k
i W(x)=x4 −2x3 +2mx2+40x+n−1
to −k−6=−2 ⇒ k=−4
to 8k=n−1 ⇒ n=.....
i 2m=6k+12 ⇒ m=....
16 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
innymi słowy:
W(x) = Q(x)*(x−2)3
więc Q(x) = ax+b (nie może być wyższego stopnia)
x4 − 2x3 + 2mx2 + 40x + n − 1 = (ax+b)(x−2)3
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy danych potęgach
Otrzymujesz cztery równania z czterema niewiadomymi (a może jednak pięć równań) ...
rozwiązujesz
16 mar 15:02
Eta:
16 mar 15:04
wredulus_pospolitus:
fakt ... nie zwróciłem uwagi, że a=1
16 mar 15:05
Eta:
Można też za pomocą pochodnych
f(2)=0 i f
'(2)=0 i f
"(2)=0
f('(x)= 4x
3−6x
2+4mx+40 ⇒ f
'(2)=0 ⇒
m= −6
po podstawieniu za m=−6 do f(x)
i f(2)=0 ⇒ 16−16−48+80+n−1=0 ⇒
n=−31
i po ptokach
16 mar 15:17