Pole powierzchni trapezu pokazanego na rysunku wynosi 10.
licealista:

Pole powierzchni trapezu pokazanego na rysunku wynosi 10.
Oblicz wysokość tego trapezu
16 mar 14:46
wredulus_pospolitus:

z funkcji trygonometrycznych:
| a | | √3 | |
cos30o = |
| = |
| −> a = ...*b  |
| a + 2b | | 2 | |
w takim razie a+2b = .... *a
| h | | 1 | |
sin30o = |
| = |
| −−−> h = ...*a  |
| a+2b | | 2 | |
| (2a+2b+2b) | |
P = |
| *h = 10 −−−> a = ....  −−−> h = ....  |
| 2 | |
16 mar 14:51
licealista: Niezbyt rozumiem ten twój zapis
16 mar 14:57
wredulus_pospolitus:
a czego KONKRETNIE nie rozumiesz
16 mar 14:58
Eta:

Na rys. oznaczenia z trójkątów "ekierkowych" o kątach ostrych 30
o i 60
o
Z warunku wpisania okręgu w trapez : 4h=2h
√3+2b ⇒ 2h=h
√3+b
P=(h
√3+b)*h =10 ⇒ 2h
2=10 , h>0
h=
√5
======
16 mar 19:17