optymalizacja
salamandra:

Dany jest kwadrat ABCD o boku równym 2. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F,
różne od wierzchołków kwadratu, takie że CE=DF=x. Oblicz wartość x, dla której pole trójkąta
AEF jest najmniejsze. Oblicz to pole.
Zrobiłem tak, że rozważyłem trzy trójkąty.
ΔABE
ΔECF
| 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *x*(2−x)= |
| x*(2−x)=− |
| x2+x |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ΔADF
Pole tych trzech:
| −1 | | 1 | | −1 | |
P=x+( |
| x2+x)+(−x+2)=2x− |
| x2−x+2= |
| x2+x+2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Pole tych trzech będzie największe w wierzchołku
dla x=−1 pole tych trzech trójkątów będzie największe, czyli wtedy pole AEF będzie
najmniejsze.
Pole kwadratu= 4
| −Δ | | −5 | |
Pole tych trzech trójkątów dla x=1, to rzędna wierzchołka q= |
| = |
| =2,5 |
| 4a | | −2 | |
Więc pole AEF=4−2,5=1,5
Jest ok, czy można bylo inaczej?
16 mar 14:29
wredulus_pospolitus:
Proszę mi powiedzieć ... w jakim przedziale może się znaleźć x

Proszę podać długość odcinka CE dla wyznaczonego przez Ciebie 'x'
16 mar 14:32
salamandra: Tak, x∊(0;2), w zeszycie napisałem
16 mar 14:33
wredulus_pospolitus:
a jaki 'x' wychodzi Ci

x =
−1
16 mar 14:33
Jerzy:
x = − 1 ( jakim cudem , skoro to odległość ? )
16 mar 14:34
salamandra: x=1, literówka, sory
16 mar 14:34
wredulus_pospolitus:
Na jedno wychodzi ... może troszeczkę szybciej:
| 2*(2−x) | | 2*x | |
P(ABE) + P(ADF) = |
| + |
| = (2−x) + x = 2 (pole jest stałe, nie zależy od |
| 2 | | 2 | |
'x')
| x(2−x) | |
P(ECF) = |
| (tylko to pole zależy od 'x') |
| 2 | |
| 0 + 2 | |
Maksimum dla xwierzchołka = |
| = 1 |
| 2 | |
| x(2−x) | | x(2−x) | | 1*1 | |
P(AEF) = 4 − |
| − 2 = 2 − |
| = 2 − |
| = 1.5 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
16 mar 14:37
salamandra: Dzięki
16 mar 14:41