Parametr
FUITP:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2 − (m2+1)x + m2 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 take, że √ x1 + √ x2 = 3 − |m+2|.
Najpierw sprawdziłem dla jakich m są 2 rozwiązania:
Δ > 0
(m2+1)2 − 4m2 > 0
m4−2m2+1 > 0
(m2−1)2 > 0
m2 = 1 ⇒ m = 1 ∨ m = −1 ⇒ m∊(−∞, −1) ∪ (1, +∞)
Dalej to równanie z założenia zrobiłem tak:
Dla m < −2
√ x1 + √ x2 = 3 + m + 2
√ x1 + √ x2 = 5 + m /// ()2
x1+x2+2√ x1x2 = 25+m+m2
ze wzorów mam x1x2 = m2 ; x1 + x2 = m2+1
m2+1+2m = 25+10m+m2
m = −3 jest rozwiązaniem bo należy do przedziału.
Analogicznie dla m ≥ −2
√ x1 + √ x2 = 3 − m − 2
i z tego wychodzi m = 0. Jednak zbierając wszystko do kupy wynik mam inny niż w książce. Wydaje
mi się że gdzieś popełniłem błąd z tymi wartościami bezwględnymi. Moglibyście wskazać i
wytłumaczyć?
16 mar 14:21
Saizou :
jak podnosisz do kwadratu to się psuje
Taką operację możesz zrobić wtedy, gdy obydwie strony są tego samego znaku
(tutaj nieujemne, bo √x1+√x2≥0)
√x1+√x2 = 3−|m+2| zał 3−|m+2| ≥ 0
16 mar 14:27
wredulus_pospolitus:
błąd popełniasz w momencie:
√x1x2 = m

to nie jest prawdą ....
√x1x2 =
|m
|
16 mar 14:27
a7: √m2=|m|
16 mar 14:28
wredulus_pospolitus:
Saizou −−− nie psuje się od ponoszenia do
2
czyli x
1 ≥ 0 i x
2 ≥ 0
√x1 +
√x2 = 3 − |m+2| //
2
x
1 + x
2 + 2
√x1x2 = (3 − |m+2|)
2
m
2 + 1 + 2|m| = 9 − 6|m+2| + m
2 + 4m + 4
6|m+2| + 2|m| − 4m − 12 = 0
3|m+2| + |m| − 2m − 6 = 0
i dzielisz na trzy przedziały (Tobie zabrakło w rozwiązaniu tego jednego przedziału)
16 mar 14:29
FUITP: Rozpędziłem się z tym pierwiastkiem =/ Dzięki za pomoc.
17 mar 14:08