Rozłóż wielomiany na czynniki stopnia co najwyżej drugiego:
Janek: Zad.2 Rozłóż wielomiany na czynniki stopnia co najwyżej drugiego:
a) W(x) = x3 − 7x2+6x
b) W(x) = 2x5 − 5x4 − 3x3
c) W(x) = 4x2 − 1
d) W(x) = x3 – 6x2 +12x
e) W(x) = x3 +27
f) W(x) =x3 + 4x2 – x −4
g) W(x) = x5 – x3 + 8x2 −8
h) W(x) = x4 + 6x3 + 8x + 48
16 mar 13:55
salamandra: a) x(x2−7x+6)
b)x3(2x2−5x−3)
itd
16 mar 13:56
16 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
a) później jeszcze Δ liczysz i rozkładasz dalej
b) analogicznie
c) wzór skróconego mnożenia się kłania
d) analogicznie do (a) i (b)
e) wzór skróconego mnożenia
f) x3 + 4x2 − x − 4 = x2(x+4) − (x+4) = (x+4)(x2−1) i dalej wzór skróconego mnożenia
g) analogicznie do (f)
h) analogicznie do (f) i (g)
16 mar 13:59
Leszek: b) W(x)= x3 ( 2x2 −5x −3) = 2x3 (x−3)(x+0,5)
Δ= 49 , x1 = −0,5 , x2 = 3
16 mar 14:00
Janek: Dzieki wielkie za pomoc, bo nie miałem pojecia jak sie zabrać za to
16 mar 14:05