Równanie trygonometryczne
Andzia21: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania, poproszę również o konieczne objaśnienia:
1+sinx−cosx=sin2x−cos2x
16 mar 13:19
Eta:
−cosx+1+cos2x= sin2x−sinx ze wzorów : 1+cos2x=2cos2x i sin2x=2sinx*cosx
2cos2x−cosx=2sinx*cosx−sinx
cosx(2cosx−1) −sinx(2cosx−1)=0
(2cosx−1)(cosx−sinx)=0
teraz dokończ........
16 mar 13:51
Tadeusz:
po przekształceniach (jedynka trygonometryczna i podwójne wyłączenie przed nawias)
otrzymasz postać iloczynową:
(1−2cosx)(cosx−sinx)=0
... dalej już sama
16 mar 13:56
Eta:
16 mar 13:57