Podzielność sumy liczb trzycyfrowych
patryk97: Ile różnych liczb trzycyfrowych można zapisać za pomocą trzech różnych od zera i różnych między
sobą cyfr a, b, c?
Przez jaką liczbę podzielna jest suma wszystkich tych liczb?
Wszystkich liczb będzie 9*8*7. Jednak nie mam pomysłu jak stwierdzić, że ostanią cyfrą tej sumy
będzie 0.
Obliczyłem, że ta suma wynosi 279 720.
16 mar 10:58
PW: Dobrze policzyłeś sumę, jest ona równa
111•2•1260.
Nie bardzo wiadomo jak odpowiedzieć na pytanie postawione w zadaniu − pytają o największy
podzielnik będący liczbą pierwszą?
16 mar 13:44
patryk97: Dzięki za odpowiedź. Zadanie jest sformułowane w niejasny sposób.
A tylko chciałbym zapytać jak wyznaczyłeś, że ta suma to 111*2*1260?
2*1260=2520=8*7*(1+2+3+...+9) − suma ostatnich cyfr wszystkich liczb, więc ostateczna liczba ma
na końcu na pewno 0. A skąd jeszcze razy 111?
Ja obliczyłem to przy pomocy programu, ale chciałbym też znać Twój sposób
16 mar 14:30
wredulus_pospolitus:
masz liczbę postaci
X Y Z
masz dokładnie 8*7 = 56 liczby które będą miały jako ostatnią cyfrę (Z) cyfrę 1, tyle samo z
cyfrą 2, itd.
I stąd masz to 2*1260 ... okey ... super że to rozumiesz.
Teraz zrób to analogicznie dla cyfry Y
suma wyjdzie 2*1260 *10
Teraz zrób to analogicznie dla cyfry X
suma wyjdzie 2*1260 *100
i stąd masz:
111 * 2 * 1260
16 mar 14:41
patryk97: Dzięki!
Dziesiątkowy system pozycyjny w akcji
16 mar 15:07