Zadania różniczkowe
Nitka Porozumienia: Dobry wieczór,
Szukam dobrej duszyczki która rozwiązałaby mi te zadania wraz z opisem co dokładnie robi.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc

1. Rozwiązać równanie różniczkowe:
y′′=x+ sinx
2. Sprawdzić, która z podanych par tworzy układ fundamentalny na zadanym prze−dziale. Znalezć
rozwiązania tych równań z zadanymi warunkami początkowymi
y
1(x) =e
−x, y(x) =e
2x ,(−
∞,
∞),y′′−y′−2y= 0, y(0) =−1, y′(0) =−5
3. Rozwiązać równania różncizkowe liniowe o stałych współczynnikach
y′′−2y′+y= 0, y(1) = 2,y′(1) = 3
Będę naprawdę baaardzo wdzięczna za okazaną pomoc ponieważ niczego nie łapię a nauka poprzez
przepis na rozwiązanie wraz z samym rozwiązaniem zadania jest dla mnie najlepsza.
Z góry bardzo dziękuję
16 mar 00:01
wredulus_pospolitus:
Poprzednik/−czka przynajmniej oferował/−a w podzięce nagie zdjęcia ... szynszyla.
No nie wiem, nie wiem
16 mar 00:05
wredulus_pospolitus:
1)
| | x2 | |
y'' = x+ sinx −−−> y' = ∫x + sinx dx = |
| − cosx + C |
| | 2 | |
| | x2 | | x2 | | x3 | |
y' = |
| − cosx + C −−−> y = ∫ |
| − cosx + C dx = |
| − sinx + Cx + C1 |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
16 mar 00:07
Nitka Porozumienia: Ja mogę zaoferować jedynie najlepsze podziękowania

dziękuję na ten czas za pierwsze zadanie
16 mar 01:35
wredulus_pospolitus:
2)
Sprawdzanie wrońskianów
y
1(x) = e
−x
y
1'(x) = −e
−x
y
2(x) = e
2x
y
2'(x) = 2e
2x
| | | |
det | = 2ex − (−ex) = 3ex ≠ 0 dla dowolnego x∊R |
| | |
y'' − y' − 2y = 0
r
2 − r − 2 = 0 −> (r−2)(r+1) = 0
y(x) = Ae
2x + Be
−x
y(0) = A + B = −1
y'(0) = 2A − B = −5
wyznaczasz A i B
16 mar 02:01
wredulus_pospolitus:
3)
y'' − 2y' + y = 0
r2 − 2r + 1 = 0 −> (r−1)2 = 0
y(x) = (Ax+B)ex
y(1) = (A+B)*e = 2
y'(x) = (Ax + B + A)ex −−> y'(1) = (2A + B)e = 3
wyznacz A i B
16 mar 02:03
Nitka Porozumienia: Dziękuję bardzo za pomoc z tymi zadaniami
16 mar 14:16