Rownania rozniczkowe - pomocy
SzalonySzynszyl: Cześć,
Czy pomógłby mi ktoś rozwiązując te zadania z dokładnym opisem co po kolei się robi?
Z góry dziękuję
1. sprawdzic ze nastepujace rownania rozniczkowe sa zupelne a nastepnie scalkowac je:
(cosx+y)dx−(siny−x)dy=0
2. (2x+y)dx+ (x−2y+ 1)dy= 0, y(0) = 1
3. Wyznaczyć czynnik całkujący zależny od jednej zmiennej oraz rozwiązać równania różniczkowea)
x2+y−x dy/dx= 0
W podzięce mogę wysłać 10 zdjęć mojego szynszyla
15 mar 21:55
wredulus_pospolitus:
Handel nagimi zdjęciami szynszyli
15 mar 22:14
wredulus_pospolitus:
1.
Sprawdzenie czy jest to RR zupełne:
P(x,y) = cosx + y
Q(x,y) = −(siny − x)
| dP | | dQ | |
| = 1 = |
| tak ... jest to RR zupełna |
| dy | | dx | |
szukamy funkcji F(x,y)
| dF | |
| = Q −−−> F(x,y) = ∫ x−siny dy = xy + cosy + f(x) |
| dy | |
cosx + y = (xy + cosy + f(x))'
x
cosx + y = y + f'(x) −−−> f'(x) = cosx −−−> f(x) = sinx
F(x,y) = xy + cosy + sinx + C
15 mar 22:24
wredulus_pospolitus:
2. spróbuj samodzielnie
15 mar 22:24
wredulus_pospolitus:
3.
x
2 + y − xy' = 0
x
2 = xy' − y //: (x
2)
y = x
2 + Cx
15 mar 22:30
SzalonySzynszyl: Ślicznie dziękuję <3 jeśli jesteś zainteresowany zdjęciami daj znać
15 mar 23:39
wredulus_pospolitus:
pornografią szynszylową

hmmm ... zastanowię się ... muszę sprawdzić jaki fetysz wylosowało
mi na przyszły tydzień
15 mar 23:41