kombinatoryka
Patryk: Oblicz ile jest liczb ośmiocyfrowych w zapisie których każda z cyfr 1,2,3,4 występuje dokładnie
raz i cyfry te występują w porządku rosnącym
Powiedzmy, że rozpatruję przypadek, że na pierwszym miejscu stoi 1 i muszę zająć się teraz
| | |
cyframi 2,3,4. Wiem, że trzeba tutaj napisać | * 64 tylko teraz pytanie bo cyfry 2,3,4 |
| |
muszą być w tej kolejności umiejscowione w liczbie, nie może być sytuacji np. 12XX4XX3 więc w
jaki sposób niby kombinacje mi to zapewniają, że te cyfry będę we właściwej kolejności
ustawione?
15 mar 21:02
salamandra: | | |
A czemu | ? Nie mowie, ze zle, ale z ciekawości pytam bo analizuje |
| |
15 mar 21:13
Patryk: W internecie znalazłem takie rozwiązanie
Podobno dlatego że trzeba umiejscowić 2,3,4 na 7
wolnych pozycjach, ale nie wiem jak ten zapis ma sie do tego, że mają te cyfry być rosnąco.
15 mar 21:18
wredulus_pospolitus:
Wskazówka
krok 1: Wybiera miejsca które zajmą cyfry 1,2,3,4
krok 2: na ile sposobów można je ustawić na już wybranych 4 miejscach?
krok 3: dobierasz pozostałe cyfry na wolnych miejscach (oczywiście − rozpatrujesz dwa
przypadki)
15 mar 21:19
salamandra: Trudne zadania sobie wybierasz jak na początek z kombinatoryka chyba
ja myślałem ze ją w
miarę zalapalem, ale po tych zadaniach co dziś wstawiasz to jednak nic nie umiem
15 mar 21:20
wredulus_pospolitus:
zapis ... zę cyfry 1,2,3,4 mają być w porządku rosnący znaczy dokładnie tyle, że nie będzie
takiej sytuacji co pokazałeś:
12XX4XXX3
jak już są te cztery miejsca
__ __ X X __ X X __ to w tych miejscach (w kolejności od lewej) MUSISZ wpisać 1, 2, 3, 4
15 mar 21:22
Patryk: To zadania z kiełbasy
to niby podstawa....
15 mar 21:22
wredulus_pospolitus:
Bo to nie jest trudne zadanie
15 mar 21:31
salamandra: pocieszasz
15 mar 21:34
Patryk: Dobra czyli tutaj kombinacje załatwiają sprawę, a jaka była by różnica gdyby w poleceniu nie
było napisane, że mają być w kolejności rosnącej? Może łatwiej mi będzie zrozumieć...
15 mar 21:34
salamandra: Ja nadal nie rozumiem jak w ogóle zacząć:
Rozpatruję sytuację, gdzie 1 jest na początku, i co dalej? Jak mam zrobić warunek, że 2,3,4
mają akurat być w takiej kolejności a nie np. 3,2,4?
15 mar 21:35
Jerzy:
Nie pociesza,jest proste.Jeśli wybirzemy 4 miejsca dla 1,2,3,4 to nic nie permutujemy,bo te
cyfry muszą zachować kolejność.Liczymy wszystkie możliwości i odejmujemy te, gdzie na
pierwszym miejscu jest 0.
15 mar 21:41
salamandra: No to jak wybrać te cztery miejsca dla 1,2,3,4? Brakuje mi pomysłu jak to zapisać.
15 mar 21:44
Jerzy:
@ salamandra, na ile sposobów możesz ustawić cyfry 1,2,3,4 w porządku rosnącym, gdy występyjąw
ciągu 200 cyfr ( oczywiście pozostałe cyfry są inne) ?
15 mar 21:44
15 mar 21:45
salamandra: to w "porządku rosnącym" można inaczej czytać jako "kolejność nie ma znaczenia", czyli innymi
słowy kombinację?
15 mar 21:46
Jerzy:
| | |
Tak, możesz dla nich wybrać 4 miejsca na | sposobów. I już ich nie permutujesz, bo |
| |
muszą zachować kolejność:1,2,3,4
15 mar 21:50
salamandra: Bardziej do mnie przemawiało „wyjmowanie” czterech elementów ze zbioru 200. Może dlatego tak
się zagmatwalem z tym, bo do tej pory zwykle „wyjmowalem” z jakiegoś zbioru, a nie wybierałem
miejsca dla czegoś tam
15 mar 21:52
salamandra: O ile wiesz co mam na myśli
15 mar 21:52
Patryk: Nie wiem czy nie olać tego rachunku prawdopodobieństwa(4 pkt na maturze) i nie wezme się za
pochodne i optymalizacje
15 mar 21:54
salamandra: Tez nad tym rozmyślam, a raczej podejmę decyzje, jak będzie wiadomo kiedy mamy maturę, jeśli
przełożą, to ogarnę.
15 mar 21:55
Jerzy:
| | |
W liczbie 8 cyfrowej dla 4 cyfr możesz im wybrać miejsca na | sposobów. Jasne. ? |
| |
15 mar 21:56
Patryk: Jerzy, czyli jeśli miałbym sytuacje że szukałbym ilość sytuacji gdy zamiast ciągu rosnącego
1,2,3,4 miałbym szukać malejące: 4,3,2,1 to liczył bym to tak samo? Bo z góry zakładam, że
liczę ilość sytuacji sprzyjających bez permutacji?
15 mar 21:58