Miejsca zerowe funkcji
Kamil: Witam,
Muszę obliczyć miejsca zerowe poniższej funkcji
f(x) = 4x−6x+1−4
na początku wyznaczam dziedzinę
czyli D=R/{−1,0}
Czyli muszę rozwiązać równanie 4x−6x+1−4=0
Następnie mam pytanie. czy mogę całe równanie wymnożyć przez x2+x aby uprościć wzór?
czyli
4x−6x+1−4=0 |*x2+x
oczywiście przy założeniu że x!=0 i x!=−1
15 mar 19:55
wredulus_pospolitus:
możesz ... założenie zbyteczne −−−− masz to zapewnione w dziedzinie funkcji
15 mar 19:57
salamandra: | 4(x+1) | | 6x | | x(x+1) | |
| − |
| − |
| = 0 |
| x(x+1) | | x(x+1) | | x(x+1) | |
15 mar 19:58