trygonometria
Dominik: Sprawdzić, czy to jest tożsamość trygonometryczna. (jest)
| cos(2y−x) − sin(180°+x) | |
| = ctg(y−45°) |
| sin(2y−x) + cos(180° + x) | |
15 mar 18:07
Dominik: zaczalem od lewej strony:
u gory sin x przedstawilem jako cos przesuniety o π/2 czyli cos (x+π/2)
na dole podobnie cos jako sin (x−π/2)
15 mar 18:08
Dominik: uzylem wzorow cos alfa + cos beta, sin alfa + sin beta i wyszlo:
| 2*cos(y+π/4)* cos (y−x−π/4) | |
| |
| 2*sin (y−π/4) * cos (y−x+ π/4) | |
no i nie bardzo wiem , czy da sie to jakos fajnie skrocic
15 mar 18:11
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
2a = 2y − x
2b = 90 + x
| cos(2a) − sin(90 + 2b) | |
| = |
| sin(2a) + cos(90 + 2b) | |
| | cos(2a) + cos(2b) | |
= |
| = |
| | sin(2a) + sin(2b) | |
| | 2cos(a+b)cos(a − b) | |
= |
| = |
| | 2sin(a + b)cos(a − b) | |
| | cos(a+b) | |
= |
| = ctg(a+b) = ctg( (y − x/2 + x/2 + 45) = ctg(y + 45o) |
| | sin(a+b) | |
15 mar 18:18
wredulus_pospolitus:
zastosuj wzory:
| | a+b | | a−b | |
sina + sinb = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a−b | |
cosa + cosb = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 18:18
wredulus_pospolitus:
źle wzory redukcyjne zastosowałem ... ale widzisz 'ideę'
15 mar 18:21
Eta:
Kiedyś też była idea jedynie słuszna "PZPR"
15 mar 18:43
wredulus_pospolitus:
Etuś ... teraz jest inna 'jedynie słuszna' idea ... ale nie będę o tym pisać bo i tak służby
mają na mniej oko
15 mar 19:56