matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
jakzdacmature:
Dlaczego trójkąt APK i KBC są podobne do ΔPBC? ΔABC jest równoboczny z góry przepraszam za mój nieudolny rysunek
15 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
∡BKC = ∡PKA ... tak
Tak. ∡KAP = ∡BAP oparty na tym samym łuku co ∡PCB = ∡KCB tak samo z trzecim kątem (więc podobieństwo KKK)
15 mar 18:02
jakzdacmature:
aj racja, nie było pytania, dziękuję
15 mar 18:04