matematykaszkolna.pl
stereometria salamandra: rysunekPodstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d i tworyz ze ścianą boczną kąt β. Wyznacz objętość tego graniastosłupa Dlaczego ten kąt nie będzie tutaj?
15 mar 17:25
Patryk: rysunekczerwony to szukany kąt
15 mar 17:31
salamandra: No wiem, bo w książce tak jest, ale dlaczego mój nie wchodzi w grę? co jakbym sie uparł że chce z tą ścianą gdzie zaznaczyłem
15 mar 17:32
Szkolniak: Nie zaznaczyłeś przypadkiem kąta miedzy krótszą przekątną a krawędzią ściany bocznej?
15 mar 17:33
salamandra: No, fakt... , w takim razie jak musiałbym zaznaczyć jeśli chciałbym koniecznie z ta ścianą?
15 mar 17:35
wredulus_pospolitus: rysunek Pójdę zapalić ... i później postaram się wyjaśnić w jaki sposób dojść do tego, że to jest TEN kąt
15 mar 17:39
an: WIKIPEDIA Kąt między prostą i płaszczyzną – miara nachylenia prostej do płaszczyzny. Miarę tę definiujemy następująco: jeśli prosta jest prostopadła, to przyjmujemy miarę kąta prostego (90°) jeśli jest równoległa, to przyjmujemy miarę kąta zerowego (0°) w pozostałych położeniach miarą jest kąt między prostą a jej rzutem prostopadłym na płaszczyznę
15 mar 17:50
wredulus_pospolitus: rysunek mamy płaszczyznę π .... pod jakim kątem prosta l przebija tę płaszczyznę Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musimy 'rzutować' prostą l na płaszczyznę π. Jak się to robi ... prowadzi się prostopadłą do płaszczyzny π, tak by przecinała prostą l ... punkt przecięcia się tej prostej z płaszczyzną π, punkt przecięcia się prostej l z płaszczyzną oraz punkt przecięcia się prostych tworzą trójkąt prostokątny −−− mamy kąt
15 mar 17:51
wredulus_pospolitus: Uwaga −−− zielony trójkąt NIE JEST trójkątem prostokątnym (jeżeli podstawą jest romb o α ≠ 90o)
15 mar 17:53
Mila: Patryk ma dobry rysunek 17:31emotka
15 mar 18:00
salamandra: Ja rozumiem jak rozpoznawać te katy, nie zauważyłem ze chodzi o ścianę boczna a nie krawędź. No i teraz tylko nie wiem jakbym chciał zaznaczyć ten kat na tej ścianie co zaznaczałem, to nie wiem jak poprowadzić ten odcinek gdzie będzie kat prosty
15 mar 18:19
salamandra: no nic, mniejsza, jakaś podpowiedź do tego zadania? bo rozwiązanie w książce nadal jak kosmos mi wygląda
15 mar 18:21
salamandra: jak to:
 d2*sin2β 
H=d2

*(2−2cosα) (wszystko pod pierwiastkiem) doprowadzić do
 sin2α 
 d 
H=

2(sin2α−sin2β)(1−cosα)?
 sinα 
15 mar 18:37