suma szeregu
lola456: | | (−1)n | |
Ile wynosi suma szeregu: Σ∞ |
| |
| | n | |
wiem, że będzie to granica sum częściowych natomiast jak zwinąć to wyrażenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−1 + |
| − |
| +...+/− |
| |
| | 2 | | 3 | | n | |
15 mar 17:13
wredulus_pospolitus:
A po co Ci suma tego szeregu

Wątpię aby takie było polecenie do zadania
15 mar 17:15
wredulus_pospolitus:
Zapewne masz zbadać zbieżność tego szeregu, czy tak
15 mar 17:16
jc:
−1 + 1/2 − 1/3 + 1/4 − ... = − ln 2
15 mar 17:47
Mariusz:
| | 1 | |
∑n=0∞(−1)nxn = |
| , z szeregu geometrycznego |
| | 1+x | |
Całkując ten szereg wyraz po wyrazie otrzymujesz
| | (−1)nxn+1 | |
∑n=0∞ |
| =ln(1+x)+C |
| | n+1 | |
f(0)=ln(1)+C
0=0+C
C=0
| | (−1)nxn+1 | |
∑n=0∞ |
| =ln(1+x) |
| | n+1 | |
| | (−1)n−1xn | |
∑n=1∞ |
| =ln(1+x) |
| | n | |
| | (−1)n−1xn | |
−(∑n=1∞ |
| )=−ln(1+x) |
| | n | |
| | (−1)nxn | | 1 | |
∑n=1∞ |
| =ln( |
| ) |
| | n | | 1+x | |
15 mar 18:01
jc: Trzeba jeszcze jakoś uzasadnić granicę x→1−
16 mar 00:20
lola456: Niezbyt łatwe te szeregi, trzeba zauważyć, czy trzeba scałkować, czy zróżniczkować

...
Dziękuję za pomoc, musiałam obliczyć sumę, ponieważ to była już druga część zadania...
Jeszcze raz dziękuję
16 mar 00:28
Mariusz:
jc ty za to podałeś tę sumę bez żadnego uzasadnienia
16 mar 06:58
Adamm:
jc ma całkowitą rację
Trzeba to uzasadnić, bo wartość x = 1 jest na brzegu przedziału zbieżności danego szeregu
16 mar 10:04
16 mar 10:07
lola456: Dziękuję bardzo za rozwiązania i podpowiedzi

Jesteście prawdziwymi geniuszami
16 mar 14:47