Rozwiąż równanie
S: Dana jest funkcja f(x)=2cos2x−4cosx. Wyznacz wszystkie argumenty,dla których ta funkcja
przyjmuje wartość 1.
Chciałam zastosować wzór na różnice cosinusów, ale idk co zrobić z tą 2 i 4, czy ona wgl coś
zmienia?
15 mar 16:49
janek191:
Zapisz wzór na cos 2 x
15 mar 16:51
janek191:
f(x) = 2*( 2 cos2 x − 1) − 4 cos x = 4 cos2 x − 4 cos x − 2 = 1
15 mar 16:53
S: i pózniej to przekształcić ,sin2 przerobić z 1 trygonometrycznej na cos i pózniej deltę
liczyć?
15 mar 16:54
Szkolniak: 2cos2x−4cosx=1
2(2cos
2x−1)−4cosx=1
4cos
2x−2−4cosx=1
4cos
2x−4cosx−3=0
niech cosx=t, t∊<−1;1>
4t
2−4t−3=0
Δ=64=8
2
| | 1 | | 3 | |
t1=− |
| ∊<−1;1> v t2= |
| ∉<−1;1> |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cosx=− |
| ⇔ ...  |
| | 2 | |
15 mar 16:55
janek191:
cos x = t −1 ≤ t ≤ 1
4 t
2 −4 t − 3 = 0
Δ = 16 − 4*4*(−3) = 64
√Δ = 8
| | 4 − 8 | |
t = |
| = −0,5 lub t = 1,5 − odpada |
| | 8 | |
zatem
cos x = −0,5
Dokończ
15 mar 16:56